Minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak se je danes v DZ odzval na stališče DeSUS, ki predlaga spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ v delu, ki niža nekatere pokojnine. Erjavec je v torek po izvršnem odboru stranke pojasnil, da predlagajo, da varčevalni ukrepi ne bi prizadeli upokojencev, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa so imeli zunaj Slovenije, tistih borcev, ki so sodelovali pri narodnoosvobodilni borbi, in tistih, ki naj bi bili prikrajšani zaradi določb zakona o žrtvah vojnega nasilja.

Minister za delo je danes pojasnil, da bi v tem primeru šlo za veliko večino od 26.000 tistih, pri katerih so nameravali poseči v prejemke. Sam poseg v pokojnine, ki se izplačujejo iz državnega proračuna, pa je po njegovih besedah težak 31 milijonov evrov na letni ravni. Kaj bi to pomenilo za proračun, je sicer vprašanje za ministra za finance, je pojasnil Vizjak. Kot je opozoril, pa bi to pomenilo, da bi bilo treba denar vzeti drugje. "Tisti, ki imajo te dileme, morajo tudi povedati, kje je alternativa," je poudaril.

Napake bodo popravili

Zakon je bil predlagan, koalicijsko usklajevan, na vladi sprejet, v parlamentu potrjen, je poudaril minister za delo. Po besedah Vizjaka je sicer možno, da je pri tem prišlo do kakšne krivice, zato je že napovedal, da bodo napake po potrebi odpravili. V kolikor bo rez takšen, da bi izvzeli veliko večino tistih, ki jih je ukrep prizadel, pa se Vizjak sprašuje o smislu reza v pokojnine, ki se izplačujejo iz državnega proračuna.

Poudaril je tudi, da je bil zakon za uravnoteženje javnih financ res nujen za zajezitev naraščajočega prepada med odhodki in prihodki. Dopušča sicer možnost, da je bilo nekaterim ukrepom namenjene premalo pozornosti, vendar poudarja, da se je o ukrepih razpravljalo, tudi sam jih je predstavil koaliciji. "Razumem pa burne reakcije ljudi, ki so bili prizadeti s tem zakonom," je dejal.

Na vprašanje, ali je mogoče govoriti o lustraciji pri teh 26.000 upokojencih, je Vizjak odvrnil, da je to "čista neumnost". "Saj so v teh kategorijah tudi politični zaporniki, ki jih je preganjala bivša komunistična oblast in podobno. To pa res najostreje zanikam", je dejal.

Preberite še: Sindikate in opozicijo skrbi usoda pokojninskih prihrankov