Župan Mohor Bogataj je zmogel v nekaj dneh po prevzemu oblasti na račun "uspešne sodne poravnave" plačati svojemu političnemu svetovalcu 600.000 evrov, istega človeka je zmogel je tudi zaposliti s 5000 evrov težko svetovalno pogodbo, medtem ko v Kranju že leto in pol po začetku njegovega županovanja še čakajo na kaj novega, pozitivnega. Ker so do zdaj bolj končevali v mandatu prejšnjega župana začete naložbe, je občutek še bolj mučen: tak, kot je bil njegov program, tako je tudi vladanje vladajoče koalicije, ki ima dvotretjinsko večino.

Izgovor, ki je postal univerzalen, je vodovodno-kanalizacijski projekt Gorki, ki je s 50 milijoni zagotovo hud zalogaj. Mestu urediti vodovod in kanalizacijo ter biti ob tem gospodaren in tudi ekološko naravnan je hvale vredno početje. Zato je poskočilo zadolževanje občine in zato se je zgodil še "kadrovski prevzem" Komunale, javnega podjetja v večinski občinski lasti, kjer so službe našli trije mestni svetniki. Šele država je preprečila, da bi tudi vodenje del tega ogromnega komunalnega projekta oddali brez razpisa. Zato je mnogim iz kanalizacije zasmrdelo že ob tem, da je megalomansko urejanje komunale zadušilo vse druge projekte, a se z naložbo dejansko še začelo ni.

Ali bi lahko Gorki postal dinozaver kranjske občine, ki bo povzročil odmiranje marsičesa zaradi svoje velikosti? Ali bo pregleden in jasno voden ob dejstvu, da je področje komunale že postalo tudi poligon političnega kadrovanja? Vprašanja so na mestu, a treba je počakati, da bo ta veliki gradbeni poseg tudi dejansko prinesel kakovost življenja meščankam in meščanom. Potem bo mogoče dati na tehtnico, kaj vse bo Kranj na ta račun izgubil. Seznam pa je že zdaj dolg: največji vrtec pri Prešernovem gaju, tribuna in dvorana v športnem centru, avtobusna postaja, obrtno-podjetniška cona in še kaj.

Kranj si bo torej očistil svoje komunalno črevesje, vse več pa je takih, ki pričakujejo prevetritev v glavi. Odziv na projekte, ki so dobro doplačani z evropskim denarjem, je ena od podob oblasti, ki je na oblast prišla brez slehernega cilja, programa in vsebine. In tako tudi vlada.