Na oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo pa so še dodali, da občani lahko piknike brez težav prirejajo kadar koli, če le ni razglašena požarna ogroženost. V vsakem primeru pa morajo piknikarji upoštevati predpise o uporabi odprtega ognja in spoštovati javni red in mir.

V sami Ljubljani ni urejenih veliko prostorov prav za piknike. Najdemo jih predvsem na obrobju, denimo na Brodu pri Savi pod Šmarno goro, v Zalogu, v Srednjih Gameljnah in Livadi. Veliko več pa je prostorov za piknik v širši okolici prestolnice, denimo v Rakitni, pri Domžalah, Verdu, Logatcu, Dragomlju, Igu, Dolu in še kje. Med seboj se ti prostori razlikujejo po tem, ali so pokriti ali ne, ali imajo otroška igrala, športna igrišča, dostop do elektrike in vode. Nekateri lastniki prostorov za piknik svojim obiskovalcem poleg najema samega prostora ponujajo še različne dejavnosti in športne aktivnosti. Cena najema prostora za do 50 oseb znaša 100 evrov in več.

Že te dni pa bodo navdušenci nad pikniki lahko začeli uporabljati prve javne prostore za piknik v sklopu Rekreacijsko-izobraževalnega centra ob Savi pri Tomačevem. Na Javnem zavodu Šport Ljubljana so dejali, da morajo 10 kotičkov s klopmi in prostorom za pripravo hrane opremiti še z nadstreški in koriti za vodo. Zagotovili so, da bodo letošnjo sezono prostore za piknik oddajali brezplačno, vendar bodo morali uporabniki najprej prostor rezervirati na telefonski številki, ki jo bo zavod Šport Ljubljana v kratkem objavil na svoji spletni strani.

Prihodnjo sezono najem prostorov za piknik ob Savi ne bo več brezplačen, vendar za zdaj ni znano, koliko bo treba odšteti za celodnevni najem. Ko bo vzpostavljena še posebna spletna stran Rekreacijsko-izobraževalnega centra ob Savi, bodo obiskovalci lahko prostor rezervirali tudi prek rezervacijskega sistema na spletni strani.