Sebastijan Bizjak rad hodi na delavnice, priznal je celo, da raje ustvarja kakor pobegne na igrala. Poleg njega je Andreja barvala morsko deklico, Jakob Grum je iz papirja, niti, slamic in lepila izdeloval prijazno muco. Zalo Drofenik je k delavnicam pritegnila sošolka in na delavnicah ji je tako všeč, da je nanje prišla že petič. Na morju z društvom prijateljev še ni bila, si pa želi, da bi se ji to uresničilo prihodnje leto.

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina so se letos s programom še posebej potrudili in otrokom ponudili številne brezplačne aktivnosti tudi po vaseh. Za mnoge starše, ki so v zadnjem času na Ajdovskem in Vipavskem izgubili službo, je to edina možnost, da svojim otrokom omogočijo delček brezskrbnih počitnic. V društvu spoznavajo, da je bila odločitev prava, saj tako veliko otrok še niso imeli. Veliko se jih vrača vsako leto znova, za mnoge so brezplačna letovanja ena redkih možnosti, da vidijo morje. "Samo iz dveh ajdovskih osnovnih šol so nam strokovne delavke priporočile 58 otrok iz socialno šibkih družin. Z vseh šol je otrok vsaj še enkrat toliko," pripoveduje Urška Brežnjak, sodelavka društva. "Mnogi nimajo niti primerne obutve, na letovanje pridejo brez kratkih hlač in osnovnih stvari za osebno higieno… Žalostne zgodbe so včasih to," pripoveduje Brežnjakova. V društvu se zato zahvaljujejo vsem, ki so prispevali v akciji Pomežik soncu. "Kdor želi, lahko še vedno prispeva, veseli smo tudi materialnih darov," dodaja, a priznava, da želje po morju vsem zaradi omejenega števila mest ne bodo mogli uresničiti.

V društvu so v mislih že v jeseni. Razmišljajo o akciji zbiranja šolskih potrebščin, saj jim iz šolskih svetovalnih služb sporočajo, da otroci marsičesa nimajo. Otroci medtem o jeseni bržkone še ne razmišljajo. Prihodnji teden na društvu zanje pripravljajo brezplačni mini jezikovni tečaj angleščine in francoščine, avgusta tečaj rolanja in obisk adrenalinskega parka, konec julija in sredi avgusta znova peljejo na letovanje dve skupini otrok. Da vse to lahko izpeljejo, jim pomagajo občini Ajdovščina in Vipava, pa Urad RS za mladino v programu Prostovoljno mladinsko delo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Veliko stvari na delavnicah izdelujejo iz naravnih in odpadnih materialov in s tem ubijejo dve muhi na en mah: prihranijo pri stroških in ozaveščajo mlade, da je marsikaj mogoče večkrat uporabiti.