"Nimam pametnega komentarja. Izpolnjujem mednarodno razpisane pogoje za nastop na olimpijskih igrah. Za odločitev, da nisem med potnicami, sem še enkrat več izvedela neuradno, saj uradnega obvestila od OKS nisem dobila niti tega ne pričakujem več. Odločitev ni poštena, ker potem tudi nekaj drugih športnikov ne bi smelo oditi v London. Zavedam se, da sem zaradi poškodbe nastopila le enkrat v sezoni. Nastop na državnem prvenstvu v Kopru tudi ni bil tisto, česar sem sposobna, saj sem sredi terapij. Prav tako ne drži ocena, ki so mi jo pripisali, da nisem sposobna spodobnega rezultata," je jezna Nina Kolarič, ki je v Kopru skočila 6,02 metra in absolutno zasedla četrto mesto, v državnem prvenstvu pa tretje.

Kolaričeva in Buč sta šele 3. julija izvedela, da bosta morala za nastop na OI potrditi normo tudi na slovenskem državnem prvenstvu v Kopru ter da bosta v nasprotnem primeru črtana s seznama potnikov v London. Boštjan Buč je v Kopru osvojil državni naslov, a je bil njegov dosežek (9:06,77) preslab. "Po pravilih sem izpolnil mednarodno zahtevano normo za nastop na OI v Londonu, ki jo določa IAAF. Nikjer ni bilo zapisano in nihče mi ni javil, da moram izpolnjeno normo potrditi. Tri dni pred državnim prvenstvom sem iz medijev izvedel, da moram nastopiti v Kopru. To sem tudi storil ter osvojil naslov državnega prvaka. Vsa sezona je podrejena olimpijskim igram v Londonu in uvrstitvi v finale. Treningi in testiranja kažejo pripravljenost kot pred Pekingom, kjer sem pred štirimi leti osvojil 16. mesto, potrdil in izpolnil zahtevano normo A ter za eno mesto zgrešil finalni nastop," je pojasnil Buč.

Predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Peter Kukovica je v ponedeljek na odbor za vrhunski šport Olimpijskega komiteja Slovenije naslovil pobudo, v kateri je predlagal, da se potrdi vse atlete, ki so dosegli norme in imajo možnost nastopiti na OI, tudi Kolaričevo in Buča, ki so ju člani IO OKS nato črtali s seznama olimpijske delegacije. Navedli so, da je bil vzrok za takšno odločitev Bučev za več kot sedemodstotni zaostanek za ponovitvijo norme B, njegov rezultat je bil slabši od zadnjeuvrščenega na lanskem SP in tudi OI leta 2008 v Pekingu. Dodali so, da Kolaričeva sploh ni imela rezultata, ker zaradi poškodbe do minulega konca tedna ni nastopala že leto dni.