V zadnjih štirih letih so namreč morali uporabljati prehod Sedlarjevo - Plavič, ki je imel v tem času status meddržavnega mejnega prehoda. Ta prehod bodo nocoj ob 22. uri zaprli in ga z jutrišnjim dnem prekategorizirali v mejni prehod za obmejni promet. Ob delavnikih bo odprt med 6. in 22. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 7. in 21. uro. Mejni prehod za cestni meddržavni promet Imeno - Miljana bo odprt 24 ur na dan.

Odprtje mejnega prehoda bo tako za Hrvate kot za Slovence, ki živijo v teh krajih, velik dogodek in razlog za veselo praznovanje. Zahvala gre predvsem županu hrvaške občine Zagorska sela Željku Kodrnji in županu Podčetrtka Petru Misji, ki sta zasebno dobra prijatelja in sta se odločila, da bosta z roko v roki premagala vse birokratske ovire. Že pozimi, ko so je začela gradnja novega mostu, sta si zadovoljno podala roke in drug drugemu dejala, da jim brez neomajne vztrajnosti in prijateljskih odnosov zagotovo ne bi uspelo pridobiti vseh potrebnih dovoljenj. Zapletalo se je na obeh straneh. Šele ko sta lani v Zagrebu slovenski in hrvaški prometni minister podpisala sporazum o gradnji mostu, so se zadeve začele premikati.

"Spominjam se, koliko truda smo morali vložiti, da so podpisali ta sporazum oziroma da so spoznali, kako zelo je ta most pomemben za nas. Res je bilo veliko težav. Nikoli ne bom pozabil, da so neki dokumenti kar osem mesecev ležali v predalu v Zagrebu in da smo morali uporabiti vse zveze, da smo postopek pospešili. Drugi so mostove rušili, midva s Petrom pa sva jih gradila," je poudaril župan Kodrnja.