Festivalsko dogajanje je torej v polnem teku, večina slovitih imen je že prispela (in v nekaterih primerih tudi odšla), prav tako pa se je predstavilo že lepo število odličnih filmov. Tako je velik val navdušenja požel otvoritveni film Otroci (Djeca), z določenega vidika osebna izpoved režiserke Aide Begić, ki med drugim osvetljuje dogodke, s katerimi se na dnevni ravni soočajo pokrite verne muslimanke, ki žive v kulturno in seveda religiozno tako pisanem mestu, kot je Sarajevo. Avtorica pa omenjene izkušnje sarajevskih vernic prikaže s pomočjo humornih dialogov, ki jih, četudi gre za prikaz nadvse težkih življenjskih razmer, v filmu ne manjka. Tako denimo glavna igralka v nekem dialogu, ko jo prijateljica vpraša, čemu se je pokrila, odgovori: "Ker imam krive noge in štrleča ušesa." Izjava ponazarja danes že vse preveč "spolitizirano" dojemanje religije in stereotipov, ki so nastali na ta račun in s katerimi se protagonistka filma Rahima ne želi obremenjevati. Za igralko, ki je nastopila v vlogi Rahime, pa je bilo snemanje filma prav tako ogromen izziv, saj se je morala vživeti v osebo, ki se od nje same močno razlikuje: Marija Pikić se namreč v življenju nikdar ni soočala s podobnimi problemi, saj prihaja iz druge religije, kot dodaja, pa tudi "nikoli v življenju ni poznala pokrite ženske" in so ji bili takšni dogodki, kot jih opisuje film, povsem tuji.

V središču drugega dne festivala je bila seveda slovita filmska igralka, ki je izpolnila svojo obljubo in se znova vrnila v Sarajevo - Angelina Jolie. Zvezdnica, ki je že nekajkrat obiskala mesto in celo zrežirala film V deželi krvi in medu, ki se dogaja prav v teh krajih, je namreč odprla 6. Sarajevo Talent Campus in s predavanjem, ki se ga je udeležilo okoli sto mladih režiserjev, scenaristov, producentov ter filmskih kritikov iz trinajstih držav, potrdila, da se veseli sodelovanja z mladimi filmskimi umetniki. Dodala je še, da gre obenem za zelo veliko odgovornost, saj je treba ustvarjalcem posredovati nasvete, kako se primerno izraziti skozi film in kako pritegniti gledalca. Mesto je ob tej priložnosti igralko razglasilo za častno meščansko Sarajeva, Angelina Jolie pa je poklon vrnila z izjavo, da je nad festivalom navdušena in da ji je prav sarajevski festivalski utrip med vsemi najbolj pri srcu.

Prispel je že tudi režiser in scenarist Todd Solondz, ki mu je letošnji festival posvečen; ta je pred občinstvom skromno dejal, da nikoli in nikjer ni bil zares uspešen, na komentar ene izmed gledalk, ki je za njegove filme dejala, da v istem trenutku pritegnejo tako mlade kot tudi starejše gledalce, pa je dejal: "To me izredno veseli, saj svojih filmov nikdar ne bi priporočil otrokom - vedno sem jih namreč ustvarjal skozi oči odraslega človeka."

V okviru tekmovalnega programa dokumentarnega filma sta se že predstavila tudi oba slovenska filma. V ponedeljek je bil tako prikazan Fant, pobratim smrti 2 režiserke Maje Weiss, včeraj pa si je bilo mogoče ogledati tudi Dolge počitnice Damjana Kozoleta.