Predlog zakona, ki se ga je po predlagatelju, nekdanjem košarkarju Petru Vilfanu, v javnosti prijel tudi vzdevek Vilfanov zakon, uvaja dve novi pooblastili policiji v primeru navijaških izgredov. Omogoča izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah od šestih mesecev do dveh let osebam, ki so jih zalotili pri prekrških in kaznivih dejanjih v zvezi s športno prireditvijo in omogoča tudi prepoved potovanja na tekmovanja tistim osebam, ki že med potjo kršijo javni red in mir.

Kot je opozoril predlagatelj zakona Vilfan, je čas, da se tudi v Sloveniji naredi korak naprej v boju s huliganizmom, ki nima nobene zveze s športom oziroma navijaštvom. Tudi zaradi evropskega košarkarskega prvenstva 2013, ki ga bo gostila Slovenija, saj bosta policija in sodstvo končno dobila orodje za zaščito športa in tistih, ki v njem resnično uživajo. "V javnost, tudi mednarodno, pa bomo poslali jasno sporočilo, da so te zadeve pri nas urejene na evropski način, in da bodo tisoči, ki bodo prišli v Slovenijo, kot tudi ostali obiskovalci športnih prireditev le-te lahko spremljali mirno, sproščeno in predvsem varno."

Vlada: "Zakon ne prinaša nobenih novih rešitev"

Državni sekretar Robert Marolt pa je opozoril, da vlada predlogu nasprotuje, saj ne prinaša nobenih novih rešitev, ki jih ne bi vseboval predlog zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki je pripravljen na ministrstvu za notranje zadeve, ob tem pa ne upošteva pripomb zakonodajno-pravne službe DZ, izključeno pa je bilo tudi medresorsko usklajevanje. Marolt je opozoril tudi, da je prišlo do podpisa sporazuma med policijskima sindikatoma in vlado, ki med drugim opredeljuje, da vlada brez socialnega dialoga v parlamentarno proceduro ne bo predlagala zakona, ki bi urejal organiziranost in delo policije ter naloge in pooblastila policije.

Marolt je povedal, da bodo zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki skupaj z zakonom o organizaciji in delu policije tvori vsebinsko povezano celoto, v najkrajšem možnem času posredovali vladi in nato v zakonodajni postopek v državni zbor. "Zato je popolnoma nesistemsko, da bi sedaj dopolnjevali le dva člena veljavnega zakona o policiji," je dejal Marolt in opozoril na dodatne stroške, ki bi nastali s sprejetjem zakona.

Večina poslancev se je v razpravi strinjala, da Slovenija tovrsten zakon potrebuje, a so poslanci vladajoče koalicije napovedali, da zakona ne bodo podprli, ampak čakajo na sistemsko pripravljen in usklajen zakon, ki ga pripravlja ministrstvo. Opozicijski stranki sta napovedali podporo zakonu.