SD bo sicer o aktualnih političnih vprašanjih po Vebrovih besedah razpravljal v četrtek na konferenci stranke. Kakšna bo odločitev SD glede tega po pogovoru z ministrom in razpravi na konferenci SD, Veber ni želel napovedovati. Stališča SD glede tega so bila po njegovem mnenju jasna že sedaj in bistvenih sprememb ne pričakuje. SD in PS sta srečanje s Šušteršičem napovedali ob robu novinarske konference o noveli varčevalnega zakona.

"S postopkom se ne sme hiteti"

Glede načrtovanih sprememb referendumske ureditve je Veber spomnil, da je SD ena od strank, ki opozarja, da je sedanja ureditev referendumov škodljiva predvsem v tistem trenutku, ko se odloča o nujnih reformah za prilagoditev zahtevnim gospodarskim in finančnim razmeram. Glede na to, da je pripravljen predlog za ustavno spremembo referendumske ureditve usklajen z SD tudi na področju človekovih pravic, bo SD sodeloval pri vložitvi tega predloga.

Poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek je ponovila stališče stranke glede fiskalnega pravila. Po mnenju PS se namreč s postopkom ne sme hiteti, natančno pa je treba razčistiti, kaj fiskalno pravilo pomeni za državo in za ljudi. Bratuškova je pojasnila, da so s predlogom ustavnega zakona dobili tudi formulo, ki pa ima po njihovi oceni napako. Pojasnila vlade glede tega pa niso dobili. Samo zapis fiskalnega pravila v ustavo absolutno ne bo rešil ne Slovenije ne naše javnofinančne situacije, bistveno pomembnejši je sprejem strukturnih reform, je dodala Bratuškova.

Veljavna referendumska zakonodaja po mnenju PS ni dobra

O spremembi referendumske ureditve pa je poslanka PS dejala, da so po njihovi oceni celo oni pobudniki za to spremembo, saj veljavna referendumska zakonodaja po njihovem mnenju ni dobra. Poudarila je, da so v PS zgolj predlagali in ne zahtevali uveljavitev s 1. januarjem 2015, kar je enak datum, kot je bil predlog vlade za uveljavitev fiskalnega pravila. Ali bodo v PS prispevali podpise za vložitev ustavnih sprememb referendumske ureditve, pa Bratuškova ni odgovorila, ker se o tem v poslanski skupini od ponedeljka, ko so dobili predlog, še niso pogovarjali.

Predsednik DZ Gregor Virant je predlog ustavne spremembe referendumske ureditve v ponedeljek poslal vsem vodjem poslanskih skupin in jih pozval, da predlog poslanci podpišejo do četrtka opoldne. Virant tako računa, da bodo predlog za to ustavno spremembo že v četrtek ali petek tudi formalno vložili v parlamentarno proceduro.

Za predlog ustavne spremembe referendumske ureditve imajo v DZ zagotovljenih 58 poslanskih glasov, torej dva premalo. Podpirajo ga v SDS, Državljanski listi, SLS, DeSUS in SD, v Pozitivni Sloveniji in NSi pa zaenkrat podpore predlogu ne gre pričakovati.

Ustavna komisija DZ je 9. maja z dvotretjinsko večino podprla predlog ustavnega zakona za vnos fiskalnega pravila v ustavo. Za predlog spremembe 148. člena ustave so glasovali poslanci iz vrst koalicije, predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz in oba člana iz vrst SD, Borut Pahor ter Janko Veber. Proti pa so bili člani ustavne komisije iz PS. DZ naj bi o tem glasoval predvidoma na izredni seji prihodnji teden.