Za eno bolj odmevnih izjav je gotovo poskrbel Gašpar Gašpar Mišić na izredni seji DZ o rebalansu proračuna v začetku meseca maja: "Zorana Jankovića lahko izkrcate na Antarktiki in bo s pingvini ustvaril pogoje za razvoj in boljše življenje, blaginjo, če hočete. Obramboslovec, gospod Janez Ivan Janša, pa bi s svojimi ukrepi še iz perspektivne Kitajske naredil Antarktiko, in to brez pingvinov in drugih živali." V naslednjih dneh se je na svoji spletni strani SDS odzvala s fotografijo, na kateri je namesto Zorana Jankovića stal pingvin.

Zanimiva je tudi izjava ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča o razlogih za ministrovanje: "Razlogov, zakaj to počnem, je veliko. Eden ključnih je ta, da sem presodil, da je v tej situaciji, v kakršni je zdaj država, moje mesto, da pomagam. Po vseh teh letih je država zame veliko naredila, zdaj pa je čas, da še sam naredim kaj za državo."

Župan Ribnice Jože Levstek je z zapisom o vlogi žensk nekoč in danes v krajevnem glasilu dodobra razburil slovensko javnost. Od župana stavka, kot je "Ženska v vlogi vodje nikoli ne more zablesteti, ker ji manjkajo moške lastnosti," vsekakor ne bi pričakovali. Poleg mnogih spornih stavkov je zapisal tudi, da "je žena tu kot ovira, problem, da ga (moškega, op.p) ne zna več sprejeti kot avtoriteto in glavo družine, s čimer bi krepila njegovo malce okrnjeno samozavest."

Nad njegovimi besedami je bil zgrožen tudi evroposlanec Jelko Kacin, ki je o izjavah župana Ribnice dejal: "Pa kaj je to danes, polna luna? Berem izjave župana in se čudim! 311 let po sežigu zadnje 'nesrečnice' prekletstvo po Ribnici še kar straši!"

"Pa kaj je to danes, polna luna? Berem izjave župana in se čudim! 311 let po sežigu zadnje 'nesrečnice' prekletstvo po Ribnici še kar straši!" -evroposlanec Jelko Kacin preko omrežja Twitter. (foto: Matej Povše)

Ko je bilo govora o varčevalnih ukrepih med poslanci in znižanju poslanskega nadomestila, je Maša Kociper (PS) želela utišati Gregorja Viranta (DL) z besedami: "Vi morate molčati, biti lepo tiho in v kotu sedeti" Kociprova je ugovarjala Virantovemu argumentu, da se morajo politiki v težkih časih čemu odreči in "voditi z zgledom", ter opozorila, da Virant pač ne more biti zgled.

Notranji minister Vinko Gorenak je 14. maja 2012 o policistih po najobsežnejši kriminalistični preiskavi pri nas dejal: "Ti kriminalisti, ki sem jih obiskal v Ljubljani, so mi delovali kot cestni delavci v predoru Trojane. Zgarani so bili. In naredil bom vse, da bodo nagrajeni."

Še ena sveža Gorenakova izjava iz popolnoma drugega področja. Po sodbi o odškodnini izbrisanim je na svojem blogu zapisal, da je "od leta 1999 SDS jasno zagovarjala stališče, da gre pri večini za špekulante in nič drugega." V poslanski razpravi glede izbrisanih je poslanki PS Tamari Vonta zabrusil: "Umirite se, da boste lažje živeli."

Še bolj kot izbrisani pa je zadnji mesec javnost in politike razburjala proslava ob dnevu državnosti. Odprlo se je vprašanje o (ne)pravilnem izvajanju himne, o besedah Jerneja Kuntnerja v vlogi povezovalca, a predsednik vlade Janez Janša je po koncu proslave obžaloval le to, da je kot govorca povabil predsednika Türka: "Želel sem, da je to proslava, ki ne bo spet vzbujala takih in drugačnih reakcij, in sem tako predsedniku odbora osebno predlagal, naj bo govornik na proslavi predsednik države."

Težave s proslavo so se začele že pred samim začetkom, s tem, ko nekatera društva niso prejela vabila nanjo. Milan Lovrenčič, predsednik Zveze društev General Maister glede (ne)povabila na državno proslavo, povabili so jih namreč šele dan pred dogodkom, ko so se v javnosti že pojavile polemike: "To je tako, kot da bi ženin in nevesta zadnji dan vabila ljudi na poroko..."

Kandidat za predsednika države in nekdanji premier Borut Pahor je po svojih izjavah znan zabavljač. Na vprašanje, ali je kdaj kadil marihuano, je odgovoril: "Ne. Ubogal sem mamo. Prosila me je dve stvari, naj bom priden v šoli in naj ne posegam po mamilih."

"Ubogal sem mamo. Prosila me je dve stvari, naj bom priden v šoli in naj ne posegam po mamilih." - kandidat za predsednika države Borut Pahor. (foto: Tomaž Zajelšnik)

Poslanec SLS Roman Žveglič očitno želi biti pripravljen na vse in že razmišlja o svoji negotovi usodi: "Vsi, ki tako jamrajo ali jamramo... Saj ne vem, kaj se mi bo zgodilo čez nekaj mesecev, ko ne bom več poslanec. Sploh, ker sem surogat, nadomestni poslanec. Za vsak slučaj poskušam vsak dan iti v štalo, in to v tisto štalo, v kateri je govedo, zato da ne pozabim, kakšne barve je krava. Pa tudi zato, da se mi ne bo kasneje težko privajati nazaj na tisto delo."

Zanimivo pa je tudi stališče poslanca NSi Jožeta Horvata o kadrovanju v javni upravi oziroma o tem, da so zamenjave povsem običajne: "Ko bomo nekoč demokratična država, bomo razumeli, da v državni upravi po volitvah pride do preseljevanja narodov, še posebej, če se zamenja oblast."

Tudi predsednik Zaresa Pavel Gantar je dokazal, da mu smisla za humorne manjka, ko je poslancu SDS Branku Mariniču, ki je bil zaradi napeljevanja k ponarejanja listin obsojen na pet mesecev pogojne zaporne kazni, dejal: "Mariniču bi svetoval, da naslednjih 12 mesecev ne opravlja izpitov."

Finančni minister Janez Šušteršič se je pošalil kar iz samega sebe, ko je o svoji pankerski preteklosti v bandu Usmerjeni heroji povedal: "Nekaj, kar mi je ostalo – in s tega vidika si lahko tako punker kot liberalec –, je nezaupanje v državo in avtoriteto, ki se postavlja nad druge ljudi, nesprejemanje paternalističnih vzorcev in tega, da naj bi država za vse poskrbela. Tukaj je nekaj stičnih točk. Sem pa tudi v tistem bandu bolj pisal tekste kot igral."

Za konec pa še zanimiv nagovor Janeza Stanovnika na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju: "Spoštovani predsednik republike, dragi prijatelj Zoki. Drugih pa v smislu modernega varčevanja s časom ne bom omenjal. Smatrajte pa se vsi prisrčno pozdravljeni."