"Realno gledano, to ne bi smel biti cilj. Toda računam na svoje izkušnje in na to, da se bo forma dvignila. Odvisno pa tudi od vseh ostalih, kako bodo pripravljeni in kako se bo tekma odvijala. Bo pa potrebno biti pripravljen za izide prek 80 m, da bi bil lahko v krogu za medalje. Koliko bo potrebno za zlato bodo povedali tudi drugi tekmeci. Sem pa strašno motiviran, tudi v luči osvojene zlate medalje v Pekingu. Vse skupaj se počasi sestavlja in izboljšuje," je pojasnil Kozmus. Po neprepričljivi lanski sezoni in dvajsetmesečnem tekmovalnem premoru je v Daeguju 2011 na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto medaljo.

Ta čas je trideseti po izidih sezone na svetu, 77,35 m pa je vrgel 14. junija v Velenju, ko je tudi zadnjič tekmoval. Ni nastopil na državnem prvenstvu v Kopru in je izpustil tudi sobotni miting v Madridu, kjer je sprva nameraval. "Zaradi slabše pripravljenosti sem izpustil tekme. To gotovo ni dobro. Toda zame ne bi bilo prav, da bi nastopal na tekmah z daljavami okrog 75 m. Zato sem tekmi črtal s svojega koledarja. Upam, da se to ne bo poznalo na nastopu. Vseeno mislim, da imam toliko izkušenj in nastopov, da ne potrebujem tekem, da bi prišel v tekmovalno formo," je ocenil Kozmus, svetovni prvak leta 2009 v Berlinu.

Zaostaja v tehniki in moči

Kozmus trenutno največ pozornosti posveča treningom moči. "Ta teden se osredotočam predvsem intenzivni vadbi moči, saj v tem pogledu še malo zaostajam za tem, kar sem predvidel. Zaradi tega pa zaostajam tudi v tehniki, vendar gre vse skupaj vzporedno navzgor. V maksimalni moči zaostajam za dva do tri odstotke. Ko bom malo zmanjšal količino in povečal intenzivnost vadbe moči, bom prišel na raven, na kateri sem bil v najboljših časih," je povedal Kozmus.

Slovenski rekorder pričakuje, da bo prihodnji teden napravil velik napredek v tehniki in posledično tudi v daljavah. "Tu sem najdlje vrgel 76 m, vendar to ni realni pokazatelj stanja. Telo in mišice so utrujene. Toda bolj ko se bo bližala tekma, bolj bo moralo kladivo leteti. V tehničnem modelu še zaostajam, od naslednjega tedna naprej pa pričakujem, da bo šlo vse strmo navzgor. Prav tehnika bo dala največji prispevek k napredku. Toda sedaj dajem največ poudarka moči. Ko bom imel bolj sproščene mišice, bom tudi kladivo metal bolj sproščeno in dosegal večje daljave."

Na Češkem ima mir

Kozmus je na Češkem skupaj s Primožem Četrtičem, ki mu pomaga na treningih, odkar se je razšel s trenerjem Marjanom Ogorevcem. "Za trening na Češkem sem se med drugim odločil tudi zato, ker želim sam izpeljati olimpijski ciklus do konca. To želim napraviti s svojim razmišljanjem in ne z nasveti prijateljev. Želim si miru in tega imam," je povedal Kozmus, ki se mu je v ponedeljek na treningih pridružila skupina legendarnega češkega metalca kopja Jana Železnyja, v kateri je tudi Barbora Špotakova, svetovna rekorderka v metu kopja.