Sporni posegi, na katere so opozorili, vključujejo zmanjšanja pri tistih upokojencih, katerih pokojnine ne temeljijo na vplačanih prispevkih, varstveni dodatek in druge.

Predsednik Sindikata upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Konrad Breznik je opozoril na nesprejemljivost varčevalnih ukrepov, ki zmanjšujejo standard upokojencev in deli ljudi. "Na to ne moremo pristati," je dejal shodu, na katerem se je po ocenah sindikata zbralo od 100 do 150 ljudi.

Sekretar sindikata Miloš Mikolič pa je dejal, da je bila "z zakonom za uravnoteženje javnih financ upokojencem storjena huda krivica, saj jim je oblast odvzela že pridobljene pravice, temelječe na zakonih in posebnih predpisih".

Obsojeni na siromaštvo

"Glavni problem so zlasti upokojenci, ki so plače prejemali zunaj Slovenije in so po revolucionarnem varčevalnem zakonu obsojeni na siromaštvo," je poudaril.

Prav tako vlado pozivajo tudi, da odpravi določbo, ki omejuje pravico do letnega dodatka upokojencem, tistim s pokojnino nad 622 evrov pa ga celo jemlje. "Določba je neustavna, saj imajo pravico do dodatka vsi upokojenci," je dejal Mikolič.

Predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica pa je izrazil nasprotovanje znižanju izjemnih pokojnin. "Napačno je, da vlada ne prenaša ljudi, ki jih ljudstvo spoštuje desetletja in desetletja," je opozoril.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je novinarjem dejal, da vlada ni izbrala prave poti. "Delati bi morala tisto, kar zdaj delajo v večini evropskih držav: bolj bi morala obremeniti kapital, bogate. Vlada pa se je odločila za drugo pot. Tako je na primer znižala davek na dobiček pravnih oseb," je spomnil.

Po pravico na ustavno sodišče

Navzoči na protestnem shodu so svoje nezadovoljstvo izrazili tudi z napisi, kot na primer. "Ves prihranek na račun upokojencev ne dosega ene patrije" in "Jemanje upokojencem je napaka, ki jo je možno zelo hitro odpraviti ali zelo dolgo obžalovati".

Zveza svobodnih sindikatov je julija že vložila na ustavno sodišče zahtevo za presojo ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki omejuje pravico do letnega dodatka za upokojence in znižuje pokojnino določenim skupinam upravičencev. Pri varuhu človekovih pravic pa napovedujejo, da bodo zahtevo vložili do konca meseca.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je namreč določil, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, junija znižajo. Zakon pa je določil tudi omejitve pri letnem dodatku za upokojence, ki bo izplačan z julijskimi pokojninami.