V sporočilih je pisalo: "V peklu se boste cvrli, izdajalci slovenskega naroda. Povej naprej." Po besedah Vrtovca so že zahtevali pojasnila Telekoma Slovenije, saj si sporočil med seboj oziroma sami sebi niso pošiljali. Kot je pojasnil Vrtovec, so jim tam povedali, da je kaj takšnega mogoče, danes pa bodo Vrtovcu poslali še potrdilo o tem, da sporočila ni poslal sam sebi.

"Treba je vložiti ovadbo na tožilstvo proti neznanemu storilcu"

Vrtovec je povedal, da sta njegova in telefonska številka Cimperška službeni, Longarjeva pa zasebna, a so vse tri objavljene na spletni strani NSi. Dodal je, da so obvestili tudi policijo, a ta s spremembami kazenskega zakonika ni več pristojna, da bi sprejela prijavo. "Treba je vložiti ovadbo na tožilstvo proti neznanemu storilcu," je pojasnil in dodal, da se o tem v stranki še odločajo. Dejal je še, da grožnje sicer prejemajo skoraj vsak dan, a je bilo tokrat prvič preko sms sporočila. Po njegovem mnenju je bil eden od razlogov za to tudi preimenovanje vojašnic.

Iz Policijske uprave (PU) Ljubljana pa so nasprotno sporočili, da so že pričeli s predkazenskim postopkom, saj so do sedaj prejeli že dva predloga za pregon kaznivega dejanja. Kot so pojasnili, ima ta primer določene znake kaznivega dejanja grožnje. Kazenski zakonik ob tem predvideva, da se, če je grožnja izrečena proti več osebam, pregon začne na predlog oškodovancev. Pregon se začne z zasebno tožbo le v primeru, da je grožnja samo zoper eno osebo, so še pojasnili na PU Ljubljana.

Vrtovec je popoldne sporočil, da je Cimperšek danes s svoje telefonske številke prejel še sms sporočilo z opravičilom. V sporočilu je neznani pošiljatelj zapisal, da se globoko opravičuje za nedeljski sms ter da ga je zelo razburilo medijsko poročanje o proslavi.

Vrtovec je poslal tudi dopis Telekoma Slovenije, v katerem so mu potrdili, da grozilno sporočilo Cimperšku definitivno ni bilo poslano z Longarjeve številke. Potrdili so tudi, da Vrtovec sporočila sam sebi ni poslal. Kot so zapisali, je prvi sms v omrežje prišel iz Hongkonga, drugi pa iz Guadalupe. Pojasnili so, da je lahko prišel iz katere izmed spletnih aplikacij, več kot to pa niso mogli ugotoviti.

Gostujejo lahko na "eksotičnem" omrežju

Sms sporočila, ki ga je prejel Longar, na Telekomu Slovenije nimajo zabeleženega, je razvidno iz dopisa. Kot je pojasnjeno, je možen vzrok to, da je bil prejemnik v tem času v omrežju tujega operaterja.

V Telekomu Slovenije so sicer pojasnili, da v omrežju Mobitel preprečujejo vdor v sistem telekomunikacijskih povezav, na osnovi katerega bi prišlo do zlorabe prikaza pošiljateljeve številke. "Vendar so varnostna politika in tehnična implementacija varnostnih sistemov na ravni omrežja odvisni od posameznega operaterja, tako da na svetovni ravni ni enotne rešitve," so zapisali.

Ker ni enotne rešitve, Telekom Slovenije ne more zagotavljati integritete izvorne številke na celotni verigi komunikacije, se pravi od izvora preko tranzitnih omrežij do svojega omrežja. Opozorili so, da obstajajo tudi spletne aplikacije, ki omogočajo določene scenarije generiranja klicev in sms sporočil, gostujejo pa lahko na "eksotičnem" omrežju kjerkoli na svetu in skozenj pridejo do katerekoli lokacije na svetu.

Prijava operaterju

"Vsekakor gre za zelo kompleksno področje, saj je poleg tega, da se varnostni mehanizmi med posameznimi operaterji močno razlikujejo, treba upoštevati tudi regulatorno-pravni aspekt telekomunikacij, ki pa se v posameznih državah močno razlikuje," so zapisali v Telekomu Slovenije.

V primeru grozilnih sms sporočil stranki NSi je Telekom Slovenije s strani naročnika prejel reklamacijo in nanjo tudi odgovoril. Kot so zapisali, je takšnih primerov sicer malo, v primeru suma, da prejeta komunikacija ni bila poslana s številke, ki se pri prejemu prikaže, pa uporabnikom svetujejo, da to prijavijo svojemu operaterju.

O grožnjah je sicer prvi poročal Požareport.si.