Erjavec je minuli teden napovedal, da bodo na današnji na seji izvršnega odbora govorili predvsem o tem, da vlada ne more dobiti podatkov, kakšna posojila sta dajali Nova ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM).

Tudi o izvajanju koalicijske pogodbe

Izvršni odbor DeSUS bo sicer na seji med drugim razpravljal o tem, komu nameniti podporo na predsedniških volitvah, in tudi o izvajanju koalicijske pogodbe po šestih mesecih dela vlade. V koaliciji se še vedno niso polegli očitki zaradi odpiranja ideoloških tem. Odpiranje teh tem je, svarijo v DeSUS, v nasprotju s koalicijsko pogodbo.

Pričakovati je, da bodo člani odbora načeli še razpravo glede znižanja pokojnin. Po Erjavčevih besedah je treba zaščititi vse tiste pokojnine, ki so zaslužene na podlagi minulega dela in vplačanih prispevkov, zato bodo te ukrepe pregledali in predlagali spremembe. Danes bo sicer pred vlado tudi protestni shod sindikata upokojencev proti varčevalnim ukrepom, ki so po njihovem prizadeli velik del upokojencev.

Izvršni odbor bo razpravljal tudi o državnem premoženjskem holdingu. Vlada predlog zakona o tem še pripravlja, medtem ko je opozicijska Pozitivna Slovenija v četrtek v parlamentarno proceduro vložila svoj predlog zakona.

Ves dobiček holdinga naj se steka v pokojninsko blagajno

V DeSUS menijo, da bi morala biti Kapitalska družba, če bo del holdinga, poseben steber, ki bo zagotavljal sredstva za pokojninsko blagajno. Erjavec se zavzema za to, da bi se ves dobiček holdinga, potem ko bodo banke sanirane, stekal v pokojninsko blagajno. To bo predlagal tudi izvršnemu odboru.