Poslanko Pozitivne Slovenije Barbaro Žgajner Tavš je namreč v poslanskem vprašanju zanimalo, zakaj je ministrstvo ukinilo nočne izmene v nekaterih centrih in ali drži, da bodo nekateri centri v prihodnje ukinjeni.

Minister je slednje potrdil, ni pa navedel, kateri regijski centri se ukinjajo. Zanikal je sicer navedbe Žgajner Tavševe, da se je z ukinitvijo nočnih izmen na nekaterih regijskih centrih podaljšal odzivni čas reševalnih služb. "Gre za strašenje ljudi. Državljane strašite, da bo zato, ker bo nekdo drug prevzel klic, ogroženo njihovo življenje. Prosim vas, da tega ne počnete," je dejal.

Povedal je še, da so z reorganizacijo zgolj spremenili to, da klice državljanov prevzamejo v drugih centrih, medtem ko pomoč in vse ostalo ostaja enako. Za slednje pa so se odločili, ker so z analizo ugotovili, da so nekateri centri bistveno manj obremenjeni o drugih.

Ministrstvo za obrambo je namreč s 1. julijem ukinilo nočne izmene šestih regijskih centrov za obveščanje. Tako se je nočna izmena iz Murske Sobote in Ptuja prenesla v Maribor, iz Novega mesta v Brežice, iz Postojne v Koper, iz Slovenj Gradca v Celje ter iz Trbovelj v Ljubljano.

Ob tem so na ministrstvu zagotovili, da uporabniki storitev klica v sili na številko 112 spremembe ne bodo čutili, saj jim bo, tako kot zdaj, ustrezna pomoč zagotovljena pravočasno.