Za turisti pobirajo smeti

"Ob koncu tedna je bila takšna gneča, da je prišlo do prometnega kolapsa. Posredovati je morala celo policija," je povedala natakarica v gostilni pri parkirišču, izhodiščni točki za obisk vintgarja. Čeprav včeraj dopoldan o tej gneči ni bilo ne duha ne sluha, pa so o zares množičnem obisku v soboto in nedeljo pričale polne vreče smeti, ki so ležale ob zvrhano polnih zabojnikih.

"Poglejte na drugo stran reke in boste videli, kakšno svinjarijo pustijo. Tam smeti še nismo pobrali," je hitel ob križišču, kjer ob koncu tedna pobirajo okoljsko takso, razlagat domačin, ki pa ni želel izdati imena. "Zjutraj so okoliški otroci naredili čistilno akcijo. Poglejte, koliko smeti so pobrali ob Iški," je še nadaljeval in kazal na vreče, polne praznih pločevink piva, žarov za enkratno uporabo, plastičnih krožnikov in vsega drugega, kar ljudje privlečejo s seboj na piknik.

Do kanjona le 300 vozil

Po besedah iškega župan Janeza Cimpermana je občina ukrepala zadnji čas. "Ob koncu tedna je bilo v kanjonu 4000 vozil, parkirnih prostorov pa je 300. Parkirali so vsevprek, vozila niso mogla ne naprej ne nazaj. Si predstavljate, da bi kdo v vintgarju potreboval zdravniško pomoč," je povedal Cimpernan in dodal, da obiskovalci za seboj pustijo pravo razdejanje.

"To je edini način, da vzpostavimo red. Parkirnih prostorov je 300 in prav toliko avtomobilov lahko gre v vintgar. Pešcem in kolesarjem seveda ni treba plačati," je še dejal župan in dodal, da tako, kot mora on v Ljubljani plačati parkirnino, bo tudi ljubljanska gospoda plačala takso za vintgar. To sicer pobirajo za zdaj le ob koncih tedna, denar pa gre za vzdrževanje okolja ob reki in kanjonu. Po besedah župana ima občina za ta odlok o taksi, ki so ga sprejeli že pred nekaj leti, zdaj pa so se občinski svetniki na novo zedinili le o ceni, tudi vso pravno podlago.

Ker je občina pobiranje takse začela izvajati prejšnji teden, ji še ni uspelo natisniti novih blokcev z računi. Tako na njih še vedno piše, da takso pobira Turistično društvo Iška vas, kar pa ne drži. "Mi s tem nimamo nič. Gre zgolj za blokce izpred nekaj let, na katerih je zdaj občinski žig. Redarji takso pobirajo v imenu občine in za občino," je o tem povedala predsednica turističnega društva Erika Janželj.

Taksa na trhlih pravnih temeljih

Čeprav je trditvi, da je bilo ob reki Iški treba narediti red, težko oporekati, pa je bolj kočljivo vprašanje, ali ima občina za pobiranje takse sploh pravno podlago. Na računu, ki so ga dobili obiskovalci, piše, da takso zaračunavajo po občinskem sklepu o dodelitvi pravice do pobiranja takse za urejanje prometa na parkiriščih območja Iške vasi in Iške iz leta 2003. Rajko Pirnat s pravne fakultete je opozoril, da po zakonu o varstvu okolja občina brez vladne določbe okoljske takse ne sme pobirati. "Če pa gre za urejeno parkirišče, potem pa lahko občina kot upravljalec pobira parkirnino, kot bi jo v tem primeru lahko tudi kak zasebnik," je sklenil Pirnat.