Zato tudi morebitna namera države, da v nadzorni svet Luke Koper ponovno imenuje Marka Valentinčiča in Olgo Franca, ki sta nadzirala že Časarjevo upravo in proti katerima je uprava Gregorja Veselka sprožila odškodninsko tožbo, težko dobrih 32 milijonov evrov, ni najhujša težava, ki utegne doleteti naše edino pristanišče.

Veliko večja težava je, da država ne ve, kaj bi s pristaniščem sploh počela. Minister Zvonko Černač, vsaj tako se zdi, nima nobene vizije in pravzaprav niti ne ve, ali bi najprej kadroval in koga, ali bi morda za potrebe kogar koli upočasnil za Luko Koper nujen projekt gradnje drugega tira Koper-Divača in tako zagotovil prednost projektu Trst-Divača, da o projektu tretjega pomola v Luki Koper niti ne govorimo. Da res ne vedo, kaj delajo, se je potrdilo včeraj, ko na skupščini niso podelili razrešnice upravi in nadzornemu svetu, in čeprav je bil na dnevnem redu tudi odpoklic članov nadzornega sveta, niso izglasovali niti tega. To pa zato, ker novih imen ni. Oziroma so, vendar je imenovanja po politični liniji preprečila AUKN, ki ni glasovala. Proti pa sta bila Kad in Modra zavarovalnica.

Da je godlja še večja, gre zasluga koprskemu županu Borisu Popoviču, ki se zdaj kot neka moralna avtoriteta oglaša in kritizira Janševe poteze, pri tem pa zamolči, da je s tem istim Janšo prav on, kot predsednik nadzornega sveta Luke Koper, skupaj s Časarjevo upravo sklepal številne posle, ki so se znašli tudi v kriminalističnih postopkih. Frančeva mu gre v nos samo zato, ker se je v nekem trenutku naveličala njegovih samovoljnih potez in ga nato celo uspela zriniti z mesta predsednika nadzornega sveta Luke Koper. To je bil hud udarec za njegov ego, ki bi ga najbrž prenesel, če se kmalu po državnozborskih volitvah ne bi sprl z Janšo in se začel bratiti z Zoranom Jankovićem.

Popovič je Janši obljubil, da mu bo s stranko Avion zagotovil ustrezno število glasov tudi na Obali. Kar pa se ni zgodilo, saj sta tu premočno zmagala Janković in Pozitivna Slovenija. Od takrat ljubezen med Janšo in Popovičem ni več tako velika in zdaj Popovič povsem v njegovem populističnem stilu javnost svari pred nespametnimi potezami Janševe vlade, sam pa ni nič boljši, saj je v nadzorni svet med drugim predlagal nekdanjo tajnico v Luki Koper, ki mu je prirasla k srcu predvsem zato, ker se je kot Ankarančanka javno uprla ustanovitvi nove občine Ankaran.

V Luki Koper bo, kot je videti, vsaj še nekaj tednov mir, preden vlada ukine AUKN in potem na izredni skupščini izpelje načrtovano. Kar ni nujno dobro, saj sta Gregor Veselko in Janez Požar včeraj javno stopila na različna bregova. Vendar utegne biti še slabše, če bo vlada na vrat na nos v naše edino pristanišče kadrovala potencialno sporne ali nekompetentne ljudi, samo zato, ker so ustrezne barve in imajo do njih dolgove iz preteklosti. Da Janševe vlade ne moti, da na vodilna mesta imenuje tudi obsojene goljufe, dokazuje nedavni primer direktorja Uprave za pomorstvo. Sreča v nesreči pa je, da se Janševim izbrancem, vsaj na Obali, tako zelo ne mudi zasesti stolčke v podjetjih, kjer so se tudi, ali prav zaradi Janše, nakopičile rdeče številke.