Rekordno prodajani erotični roman, o katerem si upajo ženske (vsaj za zdaj) samo šepetati, je kljub za nekatere kontroverzni zgodbi s prvega mesta večnih lestvic zrinil celo priljubljene knjige o mladem čarodeju Harryju Potterju.

E. L. James ali Erika Leonard James, nekdanja televizijska producentka, žena in mati dveh najstnikov, se je pisanja erotičnega romana, za katerega je želela, da bi se bralci vanj zaljubili, lotila brez dolgih opisov sončnih zahodov in ocenjevanja mehkobe belih usnjenih zof, ki običajno predstavljajo vrhunec orisov spolnega akta izpod ženskih prstov. Seksa je veliko in ta je opisan z odtenkom moške realističnosti, od začetnih vzdihov do eksplozivnih orgazmov.

Rekord v tedenski prodaji

E. L. James je bila sprva neznana pisateljica, ki je svoja dela pod psevdonimom Snowqueen Icedragon objavljala na spletu, po ogledu filmov iz serije Somrak pa se ji je utrnila ideja za erotični roman. A šele ko je glavna junaka Bello Swan in Edwarda Cullena preimenovala v Anastasio Steel in Christiana Greya, je založba The Writer's Coffee Shop Publishing House morda zaslutila, kakšen biser drži v rokah.

Prva knjiga trilogije (sledita ji še Fifty Shades of Darker in Fifty Shades of Free) se je že v prvem tednu prodala v več kot 100.000 izvodih. Natančneje, Petdeset odtenkov sive je podrla rekord v prodaji v enem tednu, saj je z 205.130 prodanimi izvodi potokla prejšnjo najvišjo tedensko prodajo 141.000 izvodov. Po dveh tednih od izida je bilo prodanih že 765.000 izvodov, za kar je Brownova uspešnica Da Vincijeva šifra potrebovala kar šest mesecev. Od izida 20. junija lani je bilo samo v Veliki Britaniji prodanih več kot 2,75 milijona izvodov, še 15 milijonov izvodov pa v Kanadi in Združenih državah skupaj. V Veliki Britaniji so jo ponatisnili že 16-krat, zdaj pa naj bi na police prišlo še novih 2,75 milijona izvodov.

Za skromno in sramežljivo avtorico, ki je knjigo napisala, ko je bila v krizi srednjih let, se uspehi kar vrstijo. Pet milijonov dolarjev naj bi zaslužila s prodajo pravic za film, revija Time jo je uvrstila med 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu, predstavniki medijev pa njeno telefonsko številko najbrž znajo že na pamet. "Ko vsak dan hodiš v službo, skrbiš za dom in otroke, kuhaš in počneš še kaj, si želiš, da bi kdo drug prevzel nadzor nad tvojim življenjem. Če že ne kje drugje, vsaj pri pomivanju posode," je dejstvo, da bralke dominantnost Christiana Greya tako prevzame, pojasnila E. L. James.

Zgodba se vrti okoli mlade absolventke Anastasie Steel, ki se zaplete v čustveno razburljiv odnos s Christianom Greyem, multimilijonarjem s temno skrivnostjo. Iskre neustavljive privlačnosti, ki bi lahko zanetile po dežju razmočen taborni ogenj, hitro privedejo do pogodbe, ki jo Christian hoče skleniti z Anastasio in po kateri bi ta postala njegova podrejena ljubimka. Neverjetno privlačen moški, ki spravlja ženske v obup že s svojo navzočnostjo, v svoji "rdeči sobi bolečine", opremljeni s sadomazohističnimi pripomočki, rad nadvlada, kaznuje in nagrajuje svoje ljubimke, jim določa, kako naj se vedejo, kaj in koliko naj na dan pojedo, v kaj naj se oblečejo, kako naj skrbijo za svoje telo in predvsem, da naj sprejmejo dejstvo, da ga bodo morale spolno zadovoljiti takrat, ko bo zahteval.

Kritike razmeroma mešane

Nedolžna Anastasia, tako v spolnem kot duševnem smislu, se znajde na razpotju: naj podpiše pogodbo, s katero bo postala Christianova last in izgubila svoj jaz, ali pa naj zahteva več od njune zveze in tako izgubi edinega moškega, ki je njeno mednožje popeljal do devetih nebes (in ki ga ljubi, seveda).

A stvari nazadnje niso tako preproste, saj tudi Christian počasi začenja izgubljati tla pod nogami, Anastasia pa začne sestavljati sliko, zakaj jo njen ljubimec raje zveže s sivo kravato, kot da bi ji pustil, da se ga med seksom dotika. In kot mnoge ženske ga, čeprav ji na pladnju ponuja vse, o čemer bi vsakdanja rjavolaska z ostrim jezikom lahko samo sanjala, hoče rešiti in spremeniti.

Kritike erotičnega romana se gibajo od izredno pozitivnih, kjer pozdravljajo oživitev že skoraj mrtvega žanra in spodbujanja ženske spolne domišljije ter razbijanja tabujev, do takšnih brez posebnega navdušenja, kjer se celo sprašujejo, ali odnos med junakoma ne meji na spolno zlorabo. Večkrat nagrajeni britanski pisatelj Neil Gaiman pa je dileme o knjigi odpravil z izjavo: "Nekatere knjige pogosto brez pojasnila postanejo uspešnice. Tako je že 150 let in več. Berite knjige, ki jih imate radi, ljudem govorite o pisateljih, ki so vam ljubi, in ne delajte si skrbi."