Kam jih bodo med počitnicami odnesli in kje bodo učenci jeseni nadaljevali šolanje, pa je še velika uganka. Septembra naj bi namreč njihovo šolo končno le začeli adaptirati in ji dogradili prepotreben prizidek. In čeprav se v Kamniku na največjo šolsko naložbo gradnje mestnih šol, v katero je vključena tudi Osnovna šola Frana Albrehta, pripravljajo že leta, učenci šole Toma Brejca še vedno ne vedo, na katero lokacijo bodo septembra preseljeni za vsaj 15 nadaljnjih mesecev.

V Svilanitu ne bo šole

Še pred kratkim je bila za selitev predvidena skupna lokacija v poslovni stavbi Svilanita. Ker pa lokacija očitno ni pretirano navdušila šolskega ministrstva in je to predolgo zavlačevalo s soglasjem, so se na šoli in občini pod pezo časovne stiske konec šolskega leta ponovno ogreli za selitev učencev na več različnih lokacij. Za začasno selitev so predvidene osnovne šole Frana Albrehta, Marije Vere in Stranje, CIRIUS Kamnik, Osnovna šola 27. julij in preurejeni prostori župnišča na Šutni, kjer je bil nekoč vrtec.

Po nedavni dokončni odločitvi o selitvi na več lokacij sta ravnateljica Mojca Rode Škrjanc in župan Marjan Šarec starše obvestila, da bodo o tem, kje bo nameščen njihov šolar, obveščeni po 20. avgustu, ko bodo povabljeni tudi na roditeljski sestanek. Hkrati sta jim zagotovila, da bodo učenci po lokacijah razporejeni tako, da bo pouk potekal nemoteno. Tudi za jutranje varstvo, podaljšano bivanje, prehrano in prevoze bo v celoti poskrbljeno. Zato naj starši ne bi občutili niti težav s prevozi, saj bodo na Osnovni šoli Frana Albrehta poskrbeli za zbirno mesto v jutranjih urah in podaljšano bivanje v popoldanskem času.

Na gradbeno dovoljenje še čakajo

S tem pa možnih zadreg s selitvijo šolarjev še ni konec. Na občini namreč kljub dobri volji še nimajo gradbenega dovoljenja niti izbranega izvajalca del. Vlogo za gradbeno dovoljenje so na upravno enoto vložili v začetku junija, projektant naj bi jo naknadno dopolnil, so sporočili včeraj. Načelnik upravne enote Mihael Novak je povedal, da so jih pozvali k dopolnitvi vloge, rok za to pa se pravkar izteka. Že maja so na občini objavili tudi javno naročilo za rekonstrukcijo in gradnjo prizidka k Osnovni šoli Toma Brejca v prvi fazi in končali postopek ugotavljanja sposobnosti sodelujočih. Izvajalca del bodo izbrali izmed njih.

Če septembra ne bodo imeli gradbenega dovoljenja ali pa bi se kateri izmed neizbranih ponudnikov pritožil, se bo gradnja začela kasneje, so še sporočili z občine. Dodali so, da se šolarji tudi v tem primeru jeseni ne bi vrnili na matično šolo, ampak bi na začetek gradnje počakali na nadomestnih lokacijah.

"Le upamo lahko, da bo šlo vse gladko in po sreči, saj na novo šolo res že (pre)dolgo čakamo že starši, kaj šele naši šolarji in učiteljski zbor, ki dela v nemogočih razmerah," je dejal eden izmed staršev, ki se ne želi izpostavljati. Pravi, da se bodo zato teh počitnic veselili in se hkrati bali, da se ne bo izšlo po načrtih, saj je v zgodbi še vse preveč neznank. Ravnateljica je že pred časom povedala, da dela na šoli večina zaposlenih že dvajset in več let in da zadnja leta prostorske stiske in priprav doživljajo kot pravo travmo. Zato bodo naredili vse, da "selitveno" šolsko leto prebrodijo čim prej in s čim manj zapleti. Starši, nekaj več kot 400 šolarjev in občina jih pri tem podpirajo. S prenovo in dozidavo bo šola dobila tri dodatne matične učilnice in jih bo štela skupaj 22. Na računu sklada za mestni šoli je že zagotovljenih nekaj več kot pet milijonov evrov, z gradnjo pa se mudi tudi zato, da ohranijo 3,1 milijona evrov, ki jih je šola pridobila z lanskim razpisom šolskega ministrstva.