Te naj bi, kot smo neuradno izvedeli, od vodilnih v CM Celje še pred odločanjem sodišča o usodi "prisilke" želele pridobiti dokumente, ki bi razkrili dejansko globino "luknje" v bilancah gradbinca. Tako naj bi poleg poslovnega poročila za leto 2011, ki bi ga moral celjski gradbinec po prvotnem dogovoru z bankami predložiti najkasneje do konca aprila, od CM Celje zahtevale tudi načrt finančnega prestrukturiranja. Tega v družbi niso predložili niti sodišču, kar naj bi naredili še ta teden. Pri tem ni izključeno, da bodo v CM Celje načrt poslali na sodišče, ne da bi pred tem pridobili soglasje bank. To pa bi postavilo pod vprašaj izpeljavo načrta, ki med ukrepi za odpravo insolventnosti predvideva dokapitalizacijo. CM Celje, ki na ravni skupine zaposluje 800 ljudi, naj bi imel po neuradnih informacijah 13 milijonov evrov negativnega kapitala.

"Mostovi" med upravnim odborom CM Celje, ki ga vodi Zdravko Zver, in bankami upnicami so bolj ali manj porušeni že od konca junija. Poročali smo že, da so takrat v CM Celje na skupščini odvisnega podjetja Vzdrževanje in obnova cest (VOC), enega zadnjih "zdravih jeder" Skupine CM Celje, kljub velikemu nasprotovanju bank potrdili povečanje osnovnega kapitala z obstoječih 468.000 evrov na 2,34 milijona evrov.

V bankah naj bi že pred tem vodilne v CM Celje, med katerimi ni več prokurista Ota Brgleza, ki so ga na ta položaj postavile banke, opozorili, da bi potrjena dokapitalizacija pomenila oškodovanje premoženja družbe in njenih upnikov. Četudi bo namreč CM Celje v prihodnjih dneh končal v prisilni poravnavi, bo lahko v okviru te opravljal le redne posle, kar pomeni, da ne bo smel vplačati novih delnic. To bo posledično odprlo vrata do prevzema VOC morebitnemu novemu partnerju, saj bo po končani dokapitalizaciji delež "blokiranega" CM Celje v VOC padel z obstoječih 66 odstotkov na zgolj 10 odstotkov. Predstavniki bank upnic naj bi zaradi potrjene dokapitalizacije VOC pred dnevi napovedali tudi vložitev kazenskih ovadb in odškodninskih tožb zoper vodilne v CM Celje. Zdravko Zver včeraj popoldne ni želel dajati pojasnil, ker "je na sestanku".

Komu je torej namenjena pot, ki so jo za zdaj skrivnostnemu prevzemniku VOC trasirali v CM Celje? Poleg Strabaga, kjer pogovore o vstopu v CM Celje ali katero od njegovih družb zanikajo, naj bi skrbni pregled v CM Celje zadnje tedne opravljalo podjetje Sago. To je zadnja leta vodilnim v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) na veliko pomagalo pri lastninjenju družbe, iz tistega časa pa je ljubljanskemu gradbincu ostalo še skoraj štiri milijone evrov dolga, zaradi katerega danes družba nima denarja za izplačilo plač.