Na vprašanje, kdaj naj bi torej začeli postavljati protivetrno zaščito, so nam na Darsu odgovorili, da je to odvisno od pridobitve potrebnih finančnih sredstev. Dodali so, da v poslovnem načrtu za leto 2012, ki sta ga konec lanskega leta potrdila prejšnja uprava in nadzorni svet Darsa, za ta projekt ni zagotovljenega nobenega denarja.

Bodo pa - tako Dars - na ministrstvu za infrastrukturo in prostor preverili, ali bi lahko investicijo, vredno približno 25 milijonov evrov, vsaj delno izvedli v okviru projekta postavitve protihrupnih ograj na nekaterih drugih avtocestnih odsekih, ki se sofinancirajo z evropskim denarjem. Če to ne bo mogoče, naj bi do evropskih sredstev prišli v naslednji "rundi", tako da bi bil po besedah ministra Černača projekt protihrupne ograje lahko končan do konca leta 2015.

Ker država nima nikakršnih časovnih določil, kdaj naj bi bila protivetrna zaščita sploh zgrajena, so nezadovoljni predvsem na severnoprimorski gospodarski zbornici, kjer že od leta 2006 dokazujejo, kolikšna gospodarska škoda se povzroča, ker tovornjake med Razdrtim in Ajdovščino izločajo s ceste, takoj ko burja zapiha s hitrostjo 80 kilometrov na uro.

"Računali smo, da bo država denar primaknila iz kohezijskih sredstev, a očitno smo spet na začetni točki. Treba bo spet biti bitko. Če sestanek z ministrom Černačem ne bo obrodil sadov, bomo situacijo zaostrili, tako kot smo jo pred dvema letoma. Toliko let se že borimo, opozarjamo in ocenjujemo škodo, ki se samo povečuje, da tako ne gre več naprej," je povedala direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko Mirjam Božič in dodala, da je čedalje huje, saj burja vse pogosteje prerašča v orkane.

Tudi Ivan Lemut, predstavnik lokalnih skupnosti in gospodarstvenikov v mešani delovni skupini za postavitev protivetrne zaščite, je poudaril, da bodo od ministra terjali odgovore, zakaj so se s kadrovskimi zamenjavami na Darsu vse aktivnosti prenehale. "Če se resnično lahko potegne določena evropska sredstva za postavitev protivetrne zaščite, bomo razumeli in tudi kakšno leto počakali. A hočemo zagotovila, sicer bomo šli v akcijo," napoveduje Lemut.