V avstrijski zvezni deželi Salzburg se je zaradi močnih nalivov minulo noč sprožilo več zemeljskih plazov, poročajo tudi o poplavah. Med drugim so zaradi poplav evakuirali enega od turističnih kampov.

Toča v velikosti kokošjega jajca

Na avstrijskem Tirolskem je med neurji ponekod padala toča, velika kot kokošje jajce. Razbijala je okenska stekla ter poškodovala številne strehe in pročelja hiš. O močnih neurjih so poročali tudi iz Spodnje Avstrije, kjer je minulo noč posredovalo več sto gasilcev.

Tudi s Slovaške so ponoči poročali o hudih neurjih z močnim vetrom in točo. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je neurje najhuje prizadelo manjšo občino Maly Šariš na vzhodu države, kjer je veter odtrgal strehe desetih hiš ter podrl več dreves, ki so poškodovala avtomobile. Del občine še danes nima elektrike, ker je poškodovan del električnega omrežja. O poškodovanih sicer ne poročajo.

Prebivalcem južnega dela Evrope, zlasti Balkana, medtem povzroča težave vročinski val.

Po Bolgariji divjajo gozdni požari

V Bolgariji so bile za danes napovedane visoke temperature do 40 stopinj Celzija. Na rtu Emine ob obali Črnega morja so po poročanju bolgarske televizije bTV že zjutraj izmerili 29 stopinj.

V južni Bolgariji pa divjajo gozdni požari. Blizu bolgarsko-turške meje je zgorelo okoli 80 hektarjev gozda, gasilci pa so ob pomoči vojaških helikopterjev ogenj uspeli spraviti pod nadzor. Požar so najverjetneje zanetili gozdarji. O večjem gozdnem požaru poročajo tudi iz bližine Sofije vzdolž avtoceste proti Carigradu.

Vremenoslovci hud vročinski val napovedujejo tudi Grčiji. Predvsem v osrednji in severni Grčiji naj bi se do prihodnjega ponedeljka živo srebro povzpelo do 41 stopinj Celzija. Še posebej je nevarno, da se marsikje tudi ponoči ne bo ohladilo pod 30 stopinj, opozarjajo vremenoslovci.

V večjih grških mestih so zato že organizirali klimatizirane dvorane za ljudi, ki doma nimajo klimatskih naprav. Otrokom, starejšim in bolnim pa oblasti odsvetujejo daljše zadrževanje na soncu, še poroča dpa.

Ostanite doma!

Tudi v Makedoniji temperature presegajo 40 stopinj, zato so pristojni organi nosečnicam in osebam, starejšim od 60 let, danes svetovali, naj ne gredo v službo, v Skopju pa so meščanom zastonj delili steklenice vode, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V Beogradu so danes sredi dneva zabeležili 36 stopinj Celzija, vroče je bilo tudi drugod v Srbiji, saj so bile temperature pod 30 stopinj le v hribih. Visoke temperature naj bi vztrajale do četrtka oziroma petka, ko se bo nekoliko ohladilo, a bo nato konec tedna po napovedih spet zelo vroče, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Skoraj 40 stopinj je bilo sredi dneva v črnogorski prestolnici Podgorica, medtem ko so bile temperature ob Jadranski obali za nekaj stopinj nižje, pa poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.