Minister ob opozorilih glede kršenja pravic delavcev, napotenih na gradbišča v Nemčiji, pravi, da kršitve delovnopravne zakonodaje pri napotenih delavcih ne odstopajo od kršitev delovnopravne zakonodaje doma.

Predlog bo pripravljen do septembra

Vizjak je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi trendom pri brezposelnosti, napovedal, da bodo rešitve za učinkovitejše preprečevanje neplačil plač in prispevkov del reforme delovnopravne zakonodaje. O predlogu ni želel konkretno govoriti, saj da bo to stvar pogajanj.

Predlog zakona o delovnih razmerjih in drugih sprememb na trgu dela bo po njegovih besedah pripravljen do septembra.

Rešitev za preprečevanje kršitev vidi v bolj učinkovitem izvajanju zakonodaje, manj v morebitnih zakonskih luknjah, prenormiranost pa bi lahko imela tudi nasproten učinek, dodaja.

Veliko priložnost vidi v pooblastilih carine, zlasti glede odkrivanja dela na črno. Pri tem sta po njegovih besedah dve možnosti: da carina dobi dodatna pooblastila ali da se del carine pridruži inšpekciji.

Glede kršitev pravic v Nemčijo napotenih delavcev je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije minuli teden opozorila tudi na zastoj pri pripravi sporazuma z Nemčijo glede sodelovanja pri preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Dvomi, da bi sporazum rešil pereča vprašanja

Vizjak dvomi, da bi sporazum, ki je bil po njegovih besedah predlagan leta 2005, rešil pereča vprašanja, je pa eden izmed možnih nadaljnjih korakov na tem področju.

Področje napotenih delavcev ureja evropska direktiva, sporazum pa bi širil sodelovanje med organi na podlagi direktive o napotenih delavcih tudi na druga področja, kot je odkrivanje in preprečevanje zaposlovanje in dela na črno, je dejal minister.

Priprava sporazuma se je ustavila po lanski referendumski zavrnitvi novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki bi med drugim carinski upravi dal določene pristojnosti s tega področja.