Švicar je v Londonu poudaril, da je zastavo nosil že leta 2004 in 2008 in da nima monopola na čast, da sme nositi zastavo. Ob tem je vnaprej jasno, da vnovič ne bo stanoval v olimpijski vasi, saj ga moti oddaljenost od prizorišč v Wimbledonu, zato bo za čas med igrami najel isto hišo, kot jo je imel v najemu med letošnjim turnirjem. "Ne želim spreminjati utečene rutine," je dejal Federer in dodal, da ga je v olimpijski vasi v Atenah motilo veliko stvari, zato se je težko zbral za nastope.

Na zadnjih igrah v Pekingu je Federer skupaj z rojakom Stanislasom Wawrinko osvojil zlato medaljo v dvojicah. Tokrat je njegov cilj v Londonu zlata medalja v posamični konkurenci, saj gre za edino športno lovoriko, ki 31-letnemu Švicarju v bogati karieri še manjka.

Generalka na grand slamu v Wimbledonu je uspela, zdaj bi rad zlato na Wimblympics (tako je turnir poimenoval časnik The Times). "Dejstvo, da sem tukaj letos zmagal, me seveda navdaja z dodatno motivacijo in samozavestjo," pravi tenisač. Njegova največja tekmeca sta znana - Srb Novak Djoković in Španec Rafael Nadal, ki pa sta v nasprotju s Federerjem pristala na nošenje zastave na odprtju, 27. julija.