Za predlog ustavne spremembe referendumske ureditve imajo v DZ zagotovljenih 58 poslanskih glasov, torej dva premalo. Podpirajo ga v SDS, Državljanski listi, SLS, DeSUS in SD, v Pozitivni Sloveniji in NSi pa zaenkrat podpore predlogu ne gre pričakovati.

Za spremembo referendumske ureditve je vseskozi kazalo bolje kot pri podpori drugim predlogom ustavnih sprememb. Premier Janez Janša pa je po sestanku z vodji parlamentarnih strank konec junija pojasnil, da tudi za to ustavno spremembo ni potrebne večine v DZ, vsaj ne v za Slovenijo potrebnem času. Pozitivna Slovenija je namreč kljub načelni podpori predlogu nekoliko spremenila stališče. Predlagala je, da bi spremembe referendumske ureditve stopile v veljavo šele 1. januarja 2015.

Virant je danes pojasnil, da so bili nad takim predlogom PS razočarani. To, da predlog vsebinsko podpirajo, a bi ga podprli, če bi se uveljavil kasneje, je namreč po njegovem mnenju težko razumeti.

NSi je podporo predlogu ustavne spremembe, ki so jo na načelni ravni uskladile vse druge stranke, odrekla, ker ne soglaša s 35-odstotnim kvorumom. Ker bi ta stranka s štirimi glasovi poslancev lahko v postopku sprejemanja tega predloga postala jeziček na tehtnici, je izvršni odbor stranke o kvorumu znova razpravljal, vendar stališča ni spremenil. Kvorum se jim zdi zadnji instrument, s katerim bi zaostrili pogoje za razpis referenduma.