Dejal je, da vsi problemi niso usklajeni, a meni, da je sodelovanje v zadnjem obdobju res dobro, kar ima pozitiven učinek na življenje in delo slovenske narodne skupnosti v Italiji kot tudi italijanske manjšine v Istri.

Kaže, da so odnosi med državama v zadnjih letih na precej visoki ravni. To je Pavšič potrdil in dejal, da je bil Napolitano vedno človek dialoga. "Predstavljam si, da bo to srečanje neke vrste nadaljevanje ali nadgradnja tistega simbolnega dejanja, ko so predsedniki treh sosednjih držav Italije, Slovenije in Hrvaške prišli pred dvema letoma v Trst na koncert. Takrat so prišli v narodni dom. S tem je Napolitano vidneje izpostavil dejstvo, da smo Slovenci kot prvi plačali napake fašistične norije.“

Od srečanja pred dvema letoma sta državi s skupnimi prizadevanji dosegli pomemben preboj in ustvarili novo vzdušje. A nekatera odprta vprašanja ostajajo odprta.

Težave, ki bi jih bilo potrebno rešiti

Kot poglavitno negativno konstanto je omenil financiranje manjšine. "Imamo inštrument naše prisotnosti in uveljavitve. Če imaš zakon in ne dobiš denarja, ki ga predvideva, ta zakon ne pomeni nič. Ponovno nas skrbi, da namerava Rim v varčevalnih pobudah za 1,7 milijona evrov zmanjšati sredstva za našo manjšino. To pomeni še večjo krizo za naše organizacije, saj letos na račun niso dobile še niti evra. Ukrepi lahko postavijo v veliko negotovost vso našo organiziranost. Težko je načrtovati in delati, če ne veš, ali boš dobil denar in kdaj ga boš dobil.“

Ob tem pa je Pavšič dejal, da duh tega časa še niso ujeli v deželi Furlaniji-Julijski krajini, "ki si kot dežela s posebnim statusom zaradi naše prisotnosti premalo prizadeva in se ne vključuje v ta trend, katerega nosilca sta predsednika obeh držav. Ta dežela bi morala pokazati večjo senzibilnost do manjšine, v kolikor smo mi lahko nosilci povezovalnih trenutkov. Po drugi strani pa bi lahko bila tudi ambasador tega sodelovanja."

Dejal je, da vsaka vlada prinese novo vizijo medsosedskih odnosov. "Tako v Sloveniji kot v Italiji imamo kar nekaj vlad na kroženju." Montijeva vlada bo ob koncu leta zaključila s svojim delom, prihodnje leto Italijo čakajo volitve in spet bo prišla nova ekipa, ki bo v razpravo prinesla kaj novega.

Pavšič se je dotaknil tudi perečega vprašanja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, ki lahko v vsakem trenutku zaostrijo odnose med Ljubljano in Rimom. Medtem, ko nekatere raziskave kažejo na to, da bi lahko imeli terminali na prostor negativne učinke, je italijansko okoljsko ministrstvo plinskemu terminalu v Žavljah že dalo zeleno luč. Pri tem Pavšič pogreša predvsem resen dialog med državama. Različni pogledi na to se mu zdijo povsem normalni, "ampak manjka pa eno stalno omizje, ki bi razpravljalo o žgočih temah. In tu vidim vlogo dežele, ki je ni, a bi morala biti pobudnik teh omizij."

"Če obstajajo pozitivni trenutki sodelovanja, se mi zdi za malo, da bi se izgubili v žlici vode," je zaključil Pavšič.