Na današnjem sestanku je Branimir Štrukelj ponovil očitek, da so prejšnji teden, na pogajanjih o poglavju socialnega sporazuma predstavniki ministrstva za finance grobo zavajali socialne partnerje, ko so trdili, da zakona o državnem holdingu ne morejo dati, ker se še piše. "Šlo je za očitno laž, saj je minister za finance trdil, da je zakon javno objavljen med vladnimi gradivi," je za Dnevnik.si pojasnil Branimir Štrukelj.

Štrukelj vztrajal pri opravičilu, Živkovič se ni hotel opravičiti

Trditve Janeza Šušteršiča in gradivo, ki je bilo pripravljeno za obravnavo zakona na seji vlade, dokazujejo, da je bil zakon v času sestanka delovne skupine pripravljen in je državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič grobo zavajal socialne partnerje s trditvijo, da se zakon še piše. "Čeprav bi lahko pošteno povedal, da predloga zakona pred sprejetjem na vladi ne bodo posredovali socialnim partnerjem," so še sporočili s KSJS.

Branimir Štrukelj je vztrajal pri opravičilu za nedopustno in podcenjujoče zavajanje predstavnikov sindikatov, vendar se mu Živkovič ni želel opravičit. Zato je predsednik KSJS pogajanja zapustil. Na naše vprašanje, kaj v prihodnje pričakuje od vlade strani glede pogajanj, je Štrukelj odgovoril: "Bomo videli, kako bo vladna stran ravnala. Povsem nesprejemljivo se mi je zdelo, da bi dejstvo, da so zavajali socialne partnerje, ostalo neopaženo. Dokler ne dobim ustreznega opravičila, se teh pogajanj ne bom udeleževal."

"Očitno je, da je šlo za manipulacijo"

"Dan pred sejo vlade so zavajali – predvsem Aleš Živkovič – da se zakon še piše, čeprav je minister za finance trdil drugače. Očitno je, da je šlo za manipulacijo," je dodal Štrukelj in poudaril, da tako podcenjujočega odnosa ni mogoče sprejeti, saj gre za pomembno vprašanje, na kakšen način se bo upravljajlo s sredstvi, ki so bila dogovorjena z dolgoletnimi usklajevanji.

Štrukelj je še dodal, da ne more pristati na to, "da se piše leto 0 in da prej ni nič obstajalo".

Zakon še ni bil pripravljen, zato jim ga niso mogli posredovati

Ministrstvo za finance zavrača navedbe Štruklja, da naj bi zavajalo socialne partnerje glede zakonodaje o upravljanju državnega premoženja, so sporočili s tega ministrstva.

Kot pojasnjujejo, so predstavniki ministrstva socialnim partnerjem na pogajanjih za sklenitev socialnega sporazuma prejšnji teden pojasnili, da zakon, ki bo določal oblikovanje Slovenskega državnega holdinga, še ni pripravljen, zato jim ga še ni možno posredovati.

Na ministrstvu bi pričakovali, da bodo predstavniki sindikatov razumeli, da vladni pogajalci predlogov zakonodaje, ki bo urejala prihodnje upravljanje državnega premoženja, ne morejo predstaviti in posredovati socialnim partnerjem, dokler ti niso dokončno pripravljeni in usklajeni na vladni ravni. Poudarili so, da so gradivo namreč do konca tedna vsebinsko dograjevali ter ga nato posredovali v medresorsko usklajevanje. Javnosti bo po navedbah ministrstva dostopno, ko bo predlog zakona usklajen.

Pripravljene so bile le delovne verzije, ne dokončno besedilo zakona

Vsi osnutki, ki so bili pripravljeni, preden je zakon šel v medresorsko usklajevanje, so bili zgolj delovne verzije in nikakor ne dokončno besedilo zakona, opozarjajo.

Ministrstvo za finance pozorno spremlja in analizira vse oblike pripomb in pobud zainteresirane javnosti, ki so bile posredovane neposredno na ministrstvo ali izražene preko medijev in jih bo v največji možni meri tudi upoštevalo. Hkrati pa poudarjajo, da je ministrstvo "konstruktivnost do socialnih partnerjev dokazalo tudi s tem, da je v času priprave zakona upoštevalo tudi mnenja in pomisleke, ki so jih sindikati izrazili na pogajanjih za socialni sporazum".