Trdna vrata s kakovostnim cilindričnim vložkom, ki je zaščiten z varnostno garnituro oziroma varnostno rozeto, varovalo proti dvigu vrat s tečajev z vgrajenim kukalom in varnostno verižico. Pri hišah moramo poskrbeti tudi za zaščito oken, posebno v pritličju in kleti.

Ko se odpravljamo na dopust, moramo poskrbeti za to, da naš dom ne bo dajal videza naše odsotnosti:

  • poskrbimo za praznjenje poštnega nabiralnika,
  • v nočnem času naj bo občasno prižgana luč,
  • rolete ali senčila naj ne bodo spuščena ves čas,
  • na telefonskem odzivniku naj ne bo sporočila o naši odsotnosti,
  • preprečimo tudi vse ostale možne znake, ki bi mimoidočim dajali slutiti o naši odsotnosti.

Kako bi vi zaščitili stanovanje in kako hišo, da bi se počutili varni?

Pri stanovanjih, posebno v višjih nadstropjih, dosežemo visoko stopnjo varnosti z vgradnjo protivlomnih vrat.

Pri hiši veliko pripomorejo k varnosti že ograja, kakovostna vhodna protivlomna vrata ter zaščita oken z rešetkami oziroma roletami, varnostnimi stekli, kljukami s ključavnicami in varnostnimi varovali ipd.

Poglejmo vse skupaj bolj podrobno: na trgovskih policah je na stotine ključavnic - kakšna mora biti ključavnica oziroma kakšne ne smete kupiti?

Cilindrični vložek mora imeti zaščito pred vrtanjem in zaščiten profil ključa, ki onemogoča nepooblaščeno izdelavo dodatnih ključev

Pri ključavnicah za kolesa in motorje ter tudi za plovila kupujte ključavnice in obešanke, narejene iz kakovostnega kaljenega jekla, ki bodo kar v največji meri otežile nasilno odstranitev. Kvalitetna ključavnica je tudi najboljši način za odvračanje pozornosti nepridipravov, saj se bodo ob pogledu nanjo zagotovo raje lotili lažjega plena.

Kakšno mora biti okovje za okna oziroma na kaj moramo paziti, ko jih kupujemo?

Za okna ponujamo okenske kljuke s ključavnico in veliko različnih varoval, pa tudi namenske alarmne naprave.

Enako vprašanje za vhodna vrata, ki nam jih prav tako ponujajo v desetinah izvedb: na kaj moramo paziti, ko jih kupujemo, kakšni so priporočljivi materiali, kakšni podboji, način vgradnje?

Protivlomna vrata morajo imeti oznako CE, ki zagotavlja skladnost v kakovosti 89/106/CCE in standard UNI EN 14351-1, ter certifikat o protivlomnosti UNI ENV 1627.

Prava protivlomna vrata so izdelana iz jeklene konstrukcije vratnega krila in podboja. Na krilo morajo biti nameščeni varnostni elementi, ki preprečujejo vlom. Med temi elementi izstopa večtočkovna ključavnica, ki se blokira pri izvleku ali lomljenju cilindričnega vložka. Vhodna vrata naj imajo tudi zatiče proti dvigu vrat s tečajev, varnostni ščitnik, ki preprečuje lomljenje cilindričnega vložka, lahko pa tudi širokokotno kukalo, varnostni omejilnik odpiranja...

Kupec se mora pred nakupom dovolj dobro seznaniti s ponudbo protivlomnih vrat na trgu in obvezno izločiti tiste ponudnike, ki nimajo ustreznih zagotovil, da res ponujajo prava protivlomna vrata, ki jih odlikujejo zgoraj našteti certifikati, in izberejo ponudnika, ki ponuja tudi kakovostno vgradnjo, servis in garancijsko jamstvo. Zelo pomembno za kupca je tudi, da mu prodajalec ob nakupu izstavi ustrezen originalni račun.

Vrata so lahko obložena z lesenimi oblogami in raznimi kovinskimi vstavki, omogočajo pa naj odlično toplotno in zvočno izolativnost.

Kaj pomeni za stopnjo višja varnost in kaj za dve stopnji - katere ključavnice in vrata so to, kakšna okna?

Varnost je treba načrtovati. Pri vgradnji ali prenovi moramo razmisliti tudi o stopnji varnosti in zato predvideti vgradnjo ustreznih zaščitnih sredstev. Naši strokovnjaki vam bodo brezplačno svetovali na vašem domu, servis pa vam kupljeno blago lahko tudi strokovno vgradi.

Vaša opažanja: katere so tipične napake, ki jih delamo zaradi nepremišljenosti in malomarnosti, da kar "vabimo" vlomilce?

Pet najpogostejših napak pri zaščiti svojega doma:

1. vgradnja varnostnega okovja in dodatnih varnostnih elementov na slaba vrata, ki ne vzdržijo niti večjega pritiska;

2. večja napaka, ki je pogosta, je vgradnja cilindričnega vložka brez varnostnega ščitnika ali varnostne rozete;

3. cilindrični vložek, ki štrli iz ključavnice, je lahek plen za vlomilca;

4. puščanje ključa na vlomilcu dostopnem mestu;

5. vgradnja lesenih nekvalitetnih varnostnih vrat, ki niso ustrezno certificirana in se pogosto nehote zamenjujejo s pravimi protivlomnimi vrati.

Koliko so zanesljive alarmne naprave oziroma katerim kriterijem morajo ustrezati, da so učinkovite?

Najboljšo varnost dosežemo s kombinacijo mehanskega in elektronskega varovanja.

- Kvalitetno mehansko varovanje poskrbi za to, da se čas nasilnega vstopa maksimalno podaljša, kar vlomilcem predstavlja največji problem.

- Alarmna naprava s sireno pa se oglasi v primeru vloma. Še več naredimo, če alarmno napravo povežemo z nadzornim centrom pri podjetju za varovanje, ki v primeru vloma poskrbi za posredovanje.

Koliko je smotrno doma imeti sef in kam ga postaviti oziroma kako ga namestiti?

Za zaščito lastnine priporočamo nakup trezorjev Burg Wachter z zaklepanjem na ključ ali elektronskim zaklepanjem. Na voljo so tako vgradni kot pohištveni trezorji.

Je pri alarmnih napravah, sefih ali ključavnicah kazalnik kakovosti cena?

Če govorimo na splošno, je cena sicer vedno bolj pomembna, nikakor pa ne sme biti glavno vodilo pri izbiri varnostnih izdelkov. Le na tak način se lahko izognemo nakupu nekakovostnih in cenenih izdelkov, ki v najslabšem primeru vlomilcu celo olajšajo nalogo. Kupci naj bodo pozorni na ustrezno certificirane varnostne izdelke priznanih proizvajalcev. Za pomoč pri izbiri lahko kadar koli pokličete na našo brezplačno številko 080 30 09, kjer vam bodo naši svetovalci lahko pomagali pri izbiri.

So v vaše stanovanje že kdaj poskušali vlomiti in ali so bili uspešni?

Na srečo ne, se je pa že večkrat sprožil lažni alarm.