Kako bi ocenili svoje plavanje v Radovljici?

Na tem mitingu še nikoli nisem plavala tako dobro, zato sem zelo zadovoljna. Rezultati so pred olimpijskimi igrami zelo optimistični, čeprav sem prepričana, da lahko svojo formo do nastopa v Londonu še bistveno dvignem, kar je tudi moj cilj.

Pred kratkim ste se vrnili z višinskih priprav. Ste zadovoljni z opravljenim delom?

V Franciji smo bili štiri tedne, priprave pa so bile zelo uspešne. Na začetku sem sicer zbolela, zato prva dva ali tri dni nisem mogla trenirati na vso moč. Ko sem to prebolela, se je intenzivnost na treningu zelo dvignila, vse treninge pa sem odplavala skoraj stoodstotno. Domov sem se vrnila izredno zadovoljna, saj že dolgo nisem imela tako uspešnih priprav. Tudi zato sem v Radovljici z veseljem plavala, saj sem vedela, da sem dobro pripravljena, kar se je potrdilo tudi na rezultatih.

Kakšen je vaš načrt do začetka olimpijskih iger?

Predvsem čim več počitka ter dvig forme in hitrosti. Na olimpijskih igrah pa upam na totalni "raztur".

Čeprav štejete šele 24 let, bodo to za vas že tretje olimpijske igre. Morda zato čutite kaj manj olimpijske evforije?

Najtežje so bile prve igre v Atenah, ko sploh nisem vedela, kako vse skupaj deluje, hkrati pa sem imela še veliko tremo. Zdaj igre jemljem kot povsem navadno tekmo, saj natančno vem, kaj me čaka. Evforija bo prve dni sicer še vedno prisotna, potem pa bom povsem normalno plavala. Na vsako tekmo se pripravljaš enako, saj skušaš vedno dati vse od sebe.

Ali bi v Atenah in Pekingu kaj spremenili, če bi imeli sedanje izkušnje?

Zdaj vem, da me zagotovo čaka izredno močna konkurenca. V Atenah sem imela tako veliko tremo, da sem bila že takoj po skoku v vodo trda, zato sem komaj prišla do cilja. V Pekingu je bilo bistveno lažje in sem tudi za štiri sekunde izboljšala osebni rekord. Nastop je bil odličen. Čeprav sem bila šestnajsta, mi ni veliko zmanjkalo za finale, saj so bili vsi dosežki zelo zgoščeni. Pričakovala sem, da bo moj rezultat dovolj za osmo mesto in finale, toda dosežki na olimpijskih igrah toliko napredujejo, da prav težko verjameš. Zdaj upam, da bom predvsem psihično dovolj stabilna, za pripravljenost pa vem, da je dobra. Veliko bo odvisno tudi od dnevne forme, z uvrstitvijo pa se ne obremenjujem.

Koliko k boljši psihični stabilnosti pomaga dejstvo, da ste olimpijsko normo dosegli že pred letom dni?

Z normo se nisem obremenjevala, saj dosežena norma za same olimpijske igre ne pomeni veliko. Lažje je bilo predvsem zato, ker mi ni bilo treba loviti norme na zadnjih rokih in sem lahko vse leto plavala bolj sproščeno.

Kaj spremljate rezultate konkurence?

Na 400 mešano sem za izpolnitev norme plavala 4:39,9, kar je bilo za dve sekundi boljše od predpisane norme. Moj osebni rekord je 4:38,1, kar sem plavala dve leti nazaj. Prepričana sem, da v Londonu lahko plavam še bistveno hitreje, a zelo težko napovem, kakšen rezultat mi bo to prineslo. Konkurenca je izredna, na igrah pa se rezultati vedno dvignejo bistveno višje od pričakovanj. Že zjutraj v kvalifikacijah bo treba plavati hitro, kar nekaterim ne ustreza, sama pa z jutranjim plavanjem nimam težav.

Kako se boste pripravili na štafeto 4 x 200 prosto?

Najprej se bom osredotočila na 400 mešano, kar plavam že takoj prvi dan. Štafeta je predvsem nagrada za preostali dve plavalki, saj bova s Saro Isaković tekmovali tudi v drugih disciplinah. Če se nam bo vsem štirim plavalkam vse poklopilo, potem lahko pridemo celo do finala. Težko bo, a s sproščenostjo nam lahko uspe.

Kakšni pa so vaši dolgoročni načrti?

Za zdaj še nimam resnih pomislekov, da bi prenehala plavati. Dokler bodo rezultati na vrhunski ravni, potem bom še vztrajala. Bom videla sproti. Želim si tudi nadaljevati in končati študij.

Potem igre v Riu de Janeiru ostajajo v vaših mislih?

Ne vem... Moje razpoloženje in pomisleki glede Ria mi zelo nihajo. Trenutno je Rio zagotovo v moji glavi, a nikoli se ne ve. Morda bom čez pol leta razmišljala povsem drugače.