Eno etapo je na tej drugi največji dirki na Kitajskem dosegel tudi Aldo Ino Ilešič. Marko Kump in Matej Mugerli sta na dirki Olimpijske solidarnosti osvojila peto in šesto mesto, kar Kumpu odpira možnosti za prevzem vodstva v Evropa Touru. Toda dosežek tedna je ob tretjem mestu Blaža Jarca v zadnji etapi na Dunaju s končnim tretjim mestom na dirki Po Avstriji dosegel Robert Vrečer.

Robert, izšlo se vam je odlično. Po osmih dneh ene najtežjih dirk v koledarju UCI sta vas premagala le Danec Jakob Fuglsang in Švicar Steve Morabito, ki sta kot izvrstna kolesarja v zasedbi za Tour izgubila mesti v elitnih ekipah RadioShack in BMC le zaradi nezdružljivosti s preostalo zasedbo.

Te stopničke štejem za največji dosežek v karieri. Glede na razplet dirke bi težko dosegel več. Upam, da mi bo tudi to, v kakšni konkurenci sem ga dosegel, v prihodnje prineslo kaj dobrega. Bil je res naporen teden z vzponom na strmi Kitzbüheler Horn (6. mesto, op. p.), maratonom čez Veliki Klek/Grossglockner (3.), pa kronometrom predzadnji dan (15.). Osem dni sem bil povsem osredotočen na dirko. Brez tega mi na dirki tako visoke ravni, ko seveda odločajo malenkosti, ne bi uspelo.

Tretje mesto vam je prinesla kraljevska tretja etapa čez Veliki Klek, kjer ste zasledovalno skupino napadli 30 kilometrov pred ciljem in si s samostojno, na videz brezglavo akcijo privozili nekaj sekund.

Videti je bilo res tako, vendar sem napadel, ker sem videl stanje fantov okoli mene. Niso bili videti posebno sveži. Sem kolesar, ki mu ugajajo res težke etape, in to sem dokazal.

V ospredju sta bila z Juretom Golčerjem (14. mesto) edina kolesarja iz malih (avstrijskih) ekip, večina je bila iz Pro Toura. Prav med slednjimi je bilo veliko taktiziranja?

Z Juretom sva bila praktično sama proti velikim ekipam. Edina med elitno smetano. Veliko sva si pomagala, saj drugače ni šlo. Sem pa na lastna ušesa slišal, kako so v BMC pustili Fuglsanga v begu čez Klek, misleč, da ga bodo ujeli, a ga niso.

Še enkrat ste dokazali, da je vaše mesto v elitni ekipi, ki vam zaradi propada Geoxa ni bila usojena. Lahko bi vozili velike dirke ob Menčovu.

Brez pomena je sedaj govoriti, kaj bi lahko bilo. Upam, da bo kdo moje nastope v Avstriji vendarle opazil. Močno si želim, da bo to kaj spremenilo. Več od tega pa sam ne morem narediti. Žal.