Na zadnjem od sedmih krajših vzponov (skupno 3000 metrov višinske razlike) na strmi Croix/Križ je kot prvi zasledovalec le za nekaj deset metrov zaostal za deveterico kolesarjev, med katero so bila velika imena Toura. Situacija zanj pa je bila neugodna. Drzni Vincenzo Nibali je napadal na spustu, zelo živahen je bil ranjeni lev Jurgen Van den Broeck. Za nameček je bila tudi četverica kapetanov RadioShacka (Zubeldia, Schleck, Horner, Gallopin) presenetljivo enotna. In še Brad Wiggins je moral napeti vse sile za obrambo rumene majice pred Cadelom Evansom. Zato je Brajkovič padel v prvo zasledovalno skupino. Tudi vratolomni spust ni pomagal, da v zaključnih desetih kilometrih ravnine ne bi "kasiral" minute.

Veliko smole v lovu za slavo dneva je imel v istem nesrečnem predelu prelaza Križ pred velikansko množico navijačev tudi njegov švedski kolega Fredrik Kessikoff. Kot vodilnega ubežnika ga je 22-letni Francoz Thibaut Pinot ujel tik pod vrhom. V spustu pa Šved proti mlademu lokalcu ni imel nikakršne možnosti za ulov, da se morda udarita za zmago. Astana je sicer udarila z vsemi topovi, da bi lovili etapno zmago z begom, v katerem je bil tudi Kišerlovski. A Kessikoff je vsaj oblekel pikčasto majico hribolazca. Astani za uteho. Thibautu Pinotu, najmlajšemu udeležencu Toura, je uspelo vse v duhu štiriperesne deteljice, simbola ekipe FDJ francoske loterije. "Zadnjih deset kilometrov je bilo najdaljših v karieri," je pripomnil Thibaut Pinot.

Verjetno je Brajkovič v zadnjem vzponu plačal nekaj davka na lastni ritem. Namesto brezglavega sledenja najmočnejšim se je zanašal na lasten ritem, ki mu je prinesel odlično 8. mesto v sobotni prvi gorski etapi na strmi La Planche des Belles Filles. Na takih kratkih klancih še nikoli ni bil tako suveren. Odpeljal je življenjsko, a še ni mislil tako. "Ni bilo perfektno, ni bilo pa niti slabo. Sem pa zelo zadovoljen s svojo formo," je opisoval na Svetu lepih deklet, kot je poimenovana planota. "Upam, da bom še malo boljši in se bom še enkrat vrnil v boj za skupno razvrstitev," si je želel po etapi, kjer ga premoč ekipe Sky (Wiggins je oblekel rumeno, njegov pomočnik Cris Froome pa je slavil etapno zmago) ni presenetila. "To sem pričakoval. Me je pa presenetil ritem, s katerim so se lotili zaključnega klanca. Bilo je res neverjetno, kako hitro smo se peljali. Moj računalnik je kazal 480 vatov moči. Dobra stvar je tudi v tem, da vzpon ni bil tipičen za Tour. Mnogo bolj strm je bil od tistih, ki sledijo v naslednjih dveh tednih. Ta vzpon je bil res peklenski. Na vrhu mi je sicer malo zmanjkalo 'gasa', vendar mislim, da sem odpeljal zelo dober vzpon."

Današnja vožnja na čas (41 kilometrov) v okolici Besanqona bo torej še četrti peklenski dan v nizu. Prav to bo po vsej verjetnosti kar pošteno vplivalo na vožnjo nekaterih. Utrujenost bo "podaljšala" kilometre. Prav Brajkovič je vse tri dni kazal izjemno formo. Prav to bi lahko na sicer njemu ugodni zelo valoviti in tehnično zahtevni trasi (450 metrov višinske razlike) moral potrditi. Predvidoma bi se moral s 16. mesta (zaostanek 4:03) približati deseterici in teoretično potrditi, da sodi med sedmerico najmočnejših na Touru, kar trenutno kaže. Določeno pa bo tudi novo razmerje med veliko trojico Nibali-Evans-Wiggins.