Študenti se lahko od jutri naprej na razpis prvič prijavijo prek elektronske prijavnice. Tisti, ki prvič prosijo za posteljo v študentskem domu, imajo čas za prijavo do 10. avgusta, tisti, ki bivanje podaljšujejo, pa deset dni več.

Cene mesečnih najemnin sob v študentskih domovih se gibajo od 40 evrov, kolikor bodo študenti plačevali za najcenejšo študentsko sobo v domovih na Viču, do 123 evrov, kolikor bodo plačevali v domovih na Litostrojski cesti v Šiški. Ob tem pa natanko vedo, da bodo za to ceno dobili sobo, v kateri bodo pisalna miza, postelja in omara. Prav v poletnih mesecih narašča tudi število oglasov za stanovanja, ki jih lastniki oddajajo na prostem trgu. Cene najemnin v Ljubljani se gibajo med 350 in 400 evri za garsonjero, približno 500 evrov za enosobno stanovanje, do 600 evrov za dvosobno oziroma med 125 do 200 evrov za sobo v večsobnem stanovanju ali hiši. Ponudbe na prostem trgu pa niso tako predvidljive, saj morajo najemniki zadostiti marsikateremu zanimivemu pogoju najemodajalca in izpolniti marsikatero nenavadno zahtevo.

"Ljubiteljem narave, nekadilcem, abstinentom..."

"Oddam sobo muslimanskemu delavcu, cena 80 evrov." "Stanovanje je namenjeno vegetarijancem, nekadilcem, nealkoholikom. Je energetsko zelo čisto. Prosim, da pošljete ponudbe s kratkim opisom na mail." "Oddam ljubiteljem narave, abstinentom, nekadilcem, nejedcem mesa, svinjine." "Primerno za študente, ki jih ne motita pomanjkanje dnevne svetlobe (deloma v zemlji) ali starejša oprema." "Zgrajeno leta 1896, adaptirano 1998, neopremljeno in energetsko potratno (brez centralne kurjave, stara okna in stara fasada), vhodna vrata so poškodovana." "Zraven lepega stanovanja, povsem renoviranega, imaš blizu Tivoli, trgovino vsak dan, kolesarnico, mirno bivanje ter krasne razglede. Vselitev je možna takoj, starost le od 27. leta naprej." "Oddaja opremljene sobe samo za punco, s souporabo kuhinje in kopalnice. Soba je prehodna, kar pomeni, da ima vhod še v eno sobo." "Iščemo študente! Najemnikom je na voljo 70 m2 veliko stanovanje. Je primerno za komfortno bivanje 4-5 oseb. Cena najema je 144 evrov za osebo ali 180 evrov za manjšo sobo, 260 evrov za srednjo sobo in 280 evrov za večjo sobo." "Oddaja sobe osebi, ki je škorpijon po horoskopu." "Sprejmem eno študentko za sostanovalko. Topla voda le ob nedeljah. Mizo in stol ima v sobi na mirnem kraju, mora pripeljati posteljo. Študentka mora biti varčna z elektriko. Samo za eno študentko imam prostor, za dve ni prostora. Študent ne sme biti, ker me bodo sosedje zmerjali s pedrom."

To je samo nekaj oglasov, ki so jih najemodajalci v teh dneh objavili na spletu. Zaposlenih v zavodu Študentska svetovalnica, kjer imajo tudi brezplačno posredovalnico sob za študente, ti oglasi prav nič ne presenečajo.

Brezplačen najem v zameno za čuvanje mačke

Pravijo, da najemodajalci pogosto zahtevajo bodisi starejše študente, absolvente ali mlajše zaposlene bodisi bruce oziroma študente nižjih letnikov. Ena najpogostejših zahtev je, da se v stanovanju ne kadi ali da je najemnik nekadilec. Nekateri najemodajalci iščejo mirnejše najemnike, ker so stanovanja v mirni četrti, imajo sosede v istem stanovanju oziroma v sosednji sobi živi starejša upokojenka. Nekatere sobe so zelo majhne, med 8 in 6 kvadratnih metrov, druge imajo veliko postelj, denimo tri postelje v 18 kvadratnih metrov veliki sobi, pri tretjih si študenti delijo hišo z desetimi ljudmi, opisujeta Maša Goriup in Dimitrij Djokić iz študentske posredovalnice sob m2. "Nekateri najemodajalci imajo radi živali, zato iščejo nealergike, drugi želijo, da v zameno za brezplačno stanovanje skrbiš za domača mačka, od časa do časa se pojavi kakšen 'gay friendly' oglas, imeli pa smo tudi oglas za brezplačno sobo, ki bi jo študent odplačal z varstvom otrok," sta povzela nekaj najbolj zanimivih oglasov.

Navala na študentske domove ni več

Djokić in Goriupova tako študentom svetujeta predvsem, naj zaupajo svojim občutkom in ne podpisujejo ničesar, kar se jim zdi sporno, saj je sob v zadnjem letu ali dveh na trgu več, kot je povpraševanja zanje. Spodaj smo zbrali še nekaj drugih najbolj uporabnih nasvetov, za tiste, ki bodo v prihodnjih mesecih iskali stanovanje.

Naj ob tem še povemo, da je v zadnjih dveh letih upadlo tudi število prosilcev za študentske domove. Do leta 2010 je do sredine avgusta na naslov študentskih domov vsako leto prispelo približno 2000 vlog več, kot je bilo razpoložljivih postelj. Tako se je lahko v začetku oktobra vselilo le približno 1000 študentov, preostalih 1700 pa se je vseljevalo vse do maja. Ali drugače, v študentske domove se je v minulih letih vselilo vsega le 36 odstotkov študentov, ki so to želeli, toda oktobra le 12 odstotkov študentov, ki so pridobili posteljo, je pred časom povedala (zdaj že nekdanja) direktorica študentskih domov v Ljubljani Ksenija Preželj. Zadnji dve leti navala ni več, prosilci, ki izpolnjujejo pogoje, posteljo zagotovo dobijo, nekatere postelje v študentskih domovih pa celo ostajajo prazne.