Tridesetletni Federer je v finalu premagal Škota Andyja Murrayja s 4:6, 7:5, 6:3 in 6:4. Britanci bodo tako morali še počakati na naslov v Wimbledonu; Bunny Austin je bil leta 1938 zadnji Britanec, ki se je uvrstil v finale, Fred Perry pa je leta 1936 kot zadnji igralec z Otoka osvojil prestižni naslov na angleški travi.

Tako kot za domače tenisače naslov v Wimbledonu ostaja zaklet, je za največjega igralca vseh časov osrednje igrišče v predmestju Londona praktično njegovo domače dvorišče. Po treh letih premora je znova v zrak dvignil najbolj žlahtno lovoriko v svetu tenisa, s čimer se je na večni lestvici zmagovalcev Wimbledona izenačil s Petom Samprasom in prvakom iz 19. stoletja Williejem Renshawom. Ob tem se je Federer znova zavihtel na prvo mesto računalniške lestvice ATP in se bo tako tudi v tem elementu izenačil z dosedanjim rekorderjem Petom Samprasom, ki je na vrhu preživel kar 285 tednov.

Roger Federer je hkrati tretji najstarejši prvi igralec sveta v zgodovini tenisa. Arthur Ashe je leta 1975 postal številka ena le pet dni pred 32. rojstnim dnevom, Rod Laver pa je leta 1969 dopolnil 31 let.

"Zdaj je prišel ta čarobni trenutek"

"Nikoli nisem nehal verjeti, da bom spet prvi na svetu. Lani sem bil dvakrat zelo blizu, vendar so bili fantje tedaj premočni ali pa nisem izkoristil priložnosti. Zdaj je prišel ta čarobni trenutek," je dejal Federer in nadaljeval: "V zadnjih dneh sem igral res odličen tenis. Pogrešal sem finala, prišel je ob pravem trenutku."

Njegov tekmec, pet let mlajši Murray, ki je do tega dvoboja vodil v medsebojnih obračunih (8-7), še ni okusil slasti zmage na grand slamu. Ko je Roger Federer osvojil svoj prvi Wimbledon (2003), je Škot nastopal še na mladinskem turnirju. Pritisk pred finalom je bil nevzdržen, saj si je vsa Velika Britanija želela naslov; nekateri celo toliko, da so bili pripravljeni odšteti tudi 45.000 funtov za dve vstopnici.

Murray ni mogel zadržati solza

Na razglasitvi Murray ni mogel zadržati solza. Jokali so v njegovi častni loži, solze so si brisali gledalci na stadionu in kar nekaj minut je bilo potrebnih, da je poraženec povedal nekaj povezanih stavkov. "Vedno bližje sem, vendar bom moral še počakati. Roger je pri tridesetih letih v odlični formi in zasluženo je prišel do naslova," je povedal Murray, ki je bil za stopničko kratek že četrtič na turnirjih za grand slam (US Open 2008, Australian Open 2010, 2011).

Murray je sicer odlično začel dvoboj, že v startu povedel z 2:0 in po slabi uri igre prišel do vodstva 1:0 v nizih. Drugi niz se je razvijal brez odvzetega servisa vse do 12. igre, ko je Murray serviral za izenačenje in podaljšano igro. Imel je že vodstvo 30:0, vendar je nato Federer dobil štiri točke zapored in že s prvo zaključno žogico izenačil na 1:1. Verjetno odločilni trenutek dvoboja je sledil na začetku tretjega niza. Pričelo je deževati, zato so prireditelji za pol ure prekinili partijo in jo nadaljevali pod streho. Švicar se je na igrišče vrnil kot prerojen. V tretjem nizu je odločilni 'break' naredil v igri, ki je trajala skoraj 20 minut, v zadnjem, četrtem nizu pa je bil prav tako prepričljiv, zanesljiv in priložnosti ni izpustil iz rok.