Vodilni v skupnem seštevku Britanec Bradley Wiggins (Sky) je bil četrti (pred njim je bil tudi še en domačin Tony Gallopin), zadržal pa je deset sekund prednosti pred Evansom.

Kolesarska karavana na Touru ni imela časa za počitek. Že dan po prvi gorski etapi, ki je naredila selekcijo, so se kolesarji spet podali v hribe. Pot jih je vodila v Švico, pred ciljem v Porrentruyu pa so morali premagati kar sedem gorskih ciljev. Ker se etapa ni zaključila na vrhu vzpona, se ni pričakovalo, da bi se vrstni red pri vrhu lahko bistveno zamenjal, a na koncu je zadnji klanec vendarle poskrbel, da so nekateri kolesarji odpadli.

Največji uspeh kariere za Pinota

Etapa je bila od samega začetka izredno hitra, napadi so se vrstili eden za drugim, toda to so bili bolj posamični poskusi, tako da se ni oblikovala resnejša ubežna skupina. Dolgo časa je bilo videti, da bo uspešen napad Šveda Fredrika Kessiakoffa, a ga je v zadnjem delu prehitel Thibaut Pinot, z 22 leti najmlajši udeleženec dirke, ki je nato prišel sam v cilj in zabeležil svoj največji uspeh v karieri, Francozom pa je priboril prvo zmago na letošnji dirki.

"Še vedno ne dojemam, kaj se je zgodilo. Tudi v sanjah nisem pričakoval, kaj takega. V svojem prvem nastopu na največji dirki sem že zmagal. To je dan, ki se ga bom spominjal vse življenje," je bil po svojem daleč največjem uspehu v karieri vzhičen Pinot.

Skupina favoritov se je držala skupaj se do zadnjega vzpona, na katerem pa se je za slabšo soboto želel odkupiti Belgijec Jurgen Van den Broeck. Na njegov napad so odgovorili le redki, med njimi pa so vendarle bili vsi glavni kandidati za vrh. Evans je ob koncu celo poskusil z napadom na ravnini, a Wiggins se vendarle ni dal.

Brajkovič na cilj prispel v drugi skupini

Na žalost slovenskih ljubiteljev kolesarstva v skupini najboljših ni bilo Janija Brajkoviča. Belokranjec na zadnjem vzponu ni mogel slediti najmočnejšim in je na cilj prišel v drugi skupini. Ta je zaostala minuto in 25 sekund, Belokranjec pa je ciljno črto prečkal z 21. časom. V skupnem seštevku je napredoval za mesto, zdaj je z zaostankom štirih minut in treh sekund na 16. mestu. Tokratni nastop kolesarja Astane je bil sicer nekoliko slabši kot sobotni, vendar je bil vseeno v mejah pričakovanega. Že v ponedeljek, ko bo na sporedu 41,5 kilometrov dolg kronometer, bi lahko bil še bližje želeni deseterici.