Po sobotnem kvalifikacijskem dnevu, ko so v Silverstonu vsi udeleženci dirkaškega spektakla imeli veliko težav zaradi močnega dežja, je dirkače in ljubitelje formule danes na enem od klasičnih prizorišč tega športa pričakalo sicer oblačno vreme z grozečimi oblaki, a dežja ni bilo in dirka se je odvila po suhi stezi. Najboljši je bil na koncu Webber, ki je začel z drugega mesta, na tem mestu tudi preživel večji del dirke, a se na koncu štiri kroge pred koncem prebil pred Fernanda Alonsa in dosegel drugo zmago v sezoni po Monaku.

"Fernando je imel zelo dober ritem in je bil močan tekmec, toda mi smo imeli na koncu boljšo taktiko. Nisem se predal in na koncu se mi je pritisk izplačal, saj sem ga prehitel," je pot do zmage opisal avstralski dirkač. Zdaj je Webber nekoliko zmanjšal zaostanek v SP, kjer še vedno vodi Alonso; Španec ima po devetih dirkah 129 točk, Webber pa 116, tretji je Vettel s 100. Za avstralskega dirkača je bila to obenem druga zmaga na britanskem prizorišču v zadnjih treh letih. Tokrat je bil v stranski vlogi pri Red Bullu svetovni prvak Sebastian Vettel, saj je po slabšem startnem izhodišču, v soboto je bil le četrti, nazadnje sicer prišel do mesta na stopničkah, a se moral zadovoljiti z najnižjo.

"Webber si je zmago zaslužil"

Alonso je dirko začel s prvega mesta, obdržal ga je tudi skoraj do konca z izjemo nekaj krogov ob obeh postankih. A bolj ko se je karavana bližala cilju v Silverstonu, manjša je bila prednost pred Webbrom in nazadnje je bil Alonso tisti, ki je v 48. krogu v dvoboju z Avstralcem moral priznati poraz. "Na koncu je bil Mark pač hitrejši. Nič nisem mogel narediti, zmago si je zaslužil," je priznal španski dirkač.

Pri McLarnu računali na stopničke, končali na robu deseterice

Precej manj zadovoljni kot pri Ferrariju in Red Bullu - ti ekipi tudi vodita v seštevku konstruktorjev, Avstrijci imajo 215 točk, Italijani pa 152 - pa so bili pri najmočnejši britanski ekipi. McLaren-Mercedes je na domačem terenu v Silverstonu računal na mesta pri vrhu, dobil pa le dve uvrstitvi tik ob robu deseterice. Lewis Hamilton, sicer četrti v SP, je pristal le na osmem mestu, Jenson Button pa je, potem ko je razočaral že na sobotnih kvalifikacijah z zgolj 16. mestom, danes nekoliko popravil uvrstitev in ujel zadnjo točko na domači dirki.

Uvrstitev pa je poslabšal Michael Schumacher; nemški veteran se je na prejšnji dirki veselil sploh prvih stopničk, odkar se je vrnil v formulo 1 z Mercedesom, toda sobotnega tretjega kvalifikacijskega izhodišča ni popravil in je bil na koncu sedmi.

Kobajaši zapeljal v svojo posadko

Med osmoljence dirke pa se lahko prištevajo mehaniki pri Sauberju. Kamui Kobajaši je ob postanku v 37. krogu zapeljal v svojo posadko v boksih in dva mehanika sta po bližnjem srečanju z dirkalnikom potrebovala zdravniško pomoč. Japonec je dirko sicer končal brez točk na 11. mestu. "To je bila moja napaka. Zaviral sem prepozno. Zaradi tega se opravičujem celotni ekipi,“ je po koncu dirke dejal Japonec.

Sezona formule 1 se bo čez dva tedna nadaljevala z dirko v nemškem Hockenheimu.