Tridesetletna Williamsova je dosegla 14. zmago na turnirjih za grand slam. Po petkrat je zmagala na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu in v Wimbledonu, trikrat na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku in enkrat na odprtem prvenstvu Francije v Parizu.

Serena Williams je z današnjim zmagoslavjem ujela svojo starejšo sestro Venus, ki je prav tako petkrat zmagala na bržkone najbolj slovitem turnirju na svetu. Na večni lestvici zmagovalk turnirjev za grand slam vodi Nemka Steffi Graf, ki je osvojila 22 turnirjev, po 18-krat pa sta zmagala Američanki Chris Evert in Martina Navratilova.

Nekdanja prva teniška dama na svetu iz ZDA je odlično odprla finalni obračun, v prvem nizu je povedla s 5:0, potem ko je kar dvakrat odvzela servis svoji sedem let mlajši tekmeci na nasprotni strani mreže, prvi niz pa po 36 minutah dobila s 6:1. Po zmagi v prvem nizu je sledila 15-minutna prekinitev zaradi dežja, po vrnitvi na igrišče pa je sprva kazalo na "ekspresno" zmago Serene Williams, ki je povedla s 3:1.

A Poljakinja, ki bi v primeru današnje zmage zasedla prvo mesto na lestvici WTA, se ni predala, v osmi igri je odvzela servis Williamsovi, vajo pa ponovila v 12. igri in drugi niz po 49 minutah dobila s 7:5.

V odločilnem tretjem nizu je bila sprva izenačeno, po izidu 2:2 pa je vajeti igre v svoje roke vzela temnopolta ameriška teniška igralka, zanesljivo dobila niz s 6:2 in po letih 2000, 2002, 2008 in 2009 še petič slavila v Wimbledonu.

Moja nadaljnja kariera je bila zaradi poškodbe pod velikim vprašajem

"To je neverjetno, ne morem opisati svojih občutkov. Še pred leti je bila moja nadaljnja kariera zaradi poškodbe pod velikim vprašajem, zdaj pa sem tukaj. Moje sanje so se uresničile, vsem pa bi rada sporočila, da nikoli ne obupajte. Za moj uspeh so zaslužni tudi člani moje družine in prijatelji, ki so mi v zares težkih trenutkih stali ob strani in me podpirali" je po zmagoslavju dejala Williamsova, nato pa nekoliko hudomušno dodala: "Na dvoboju je bilo zelo težko. Agnieszka je igrala odlično, a moj največji navdih je bila Venus. Od nekdaj sem si želela stvari, ki jih je imela moja sestra."

Radwanska je imela pred dvobojem nekaj zdravstvenih težav, navkljub temu pa je nastopila v današnjem velikem finalu. "To sta moja najboljša tedna v karieri. V finalu sem želela zmagati, a Serena je bila enostavno predobra. Naslednje leto bom znova poskusila zmagati v Wimbledonu," je dejal 23-letna Radwanska.

V nedeljo bo na sporedu tudi veliki finale v moški konkurenci, na nasprotni strani mreže pa si bosta stala Švicar Roger Federer in Škot Andy Murray. Federer bo naskakoval svojo 17. zmago na turnirjih za grand slam, v primeru zmage pa bo zasedel prvo mesto na lestvici ATP. Murray je prvi Britanec po letu 1938, ko je to uspelo Bunnyju Austinu, ki se je uvrstil v finale turnirja v All England Clubu.

* Izid:
- Wimbledon, grand slam (19,96 milijona evrov):
- ženske:
- finale:
Serena Williams (ZDA/6) - Agnieszka Radwanska (Pol/3) 6:1, 5:7, 6:2.