Na Hrvaškem zaradi vročine razglasili oranžen alarm

Najvišje dnevne temperature bodo jutri ponekod okoli 35 stopinj Celzija. Drugod po državi bodo termometri v nedeljo kazali med 28 in 33 stopnjami. Še bolj vroče pa bo danes in jutri na Hrvaškem, državo bo namreč zajel vročinski val. Meteorologi so zaradi vročine razglasili oranžen alarm. Najhuje bo v notranjosti Dalmacije in Slavoniji, kjer je napovedanih 38 stopinj Celzija. Drugod se bo ogrelo do 35 stopinj Celzija.

Sončno in vroče vreme se bo nadaljevalo v ponedeljek, ko so popoldne in zvečer v severnih krajih napovedane posamezne nevihte. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, čez dan se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Manj verjetne bodo v vzhodni Sloveniji ter ob morju. Nekoliko hladneje bo.

Bodite pozorni na otroke in starejše

Visoke temperature pogosteje prizadenejo najmlajše, ki niso sposobni tako dobro uravnavati telesne temperature kot odrasli, in ljudi nad 65. letom starosti. Posledicam visokih temperatur so bolj podvrženi še kronični bolniki in ljudje s prekomerno težo, pa tudi tisti, ki opravljajo delo na prostem.

Vročina lahko poleg izpuščajev in utrujenosti povzroči vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost ali celo vročinsko kap. Neprijetnim učinkom visokih temperatur smo še bolj izpostavljeni ob čezmernemu uživanju alkohola, uporabi nekaterih zdravil ali akutnih obolenjih.

Veliko pijte

Inštitut za varovanje zdravja zato svetuje, naj ljudje dnevno popijejo vsaj dva litra brezalkoholnih pijač, še najbolje vode, izogibajo pa naj se pijačam, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Obenem ni priporočljivo uživanje zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče. Prav tako se hrana v vročini hitreje pokvari, zato je nevarnost zastrupitev večja.