Seznam, v katerem je z odprodajo premoženja predvidenih 126 evrov milijonov prihodkov, je 11. maja potrdil tudi državni zbor, vendar v Delu opozarjajo, da je dokument nepregleden, čeprav preglednost seznama zahteva posebna uredba. Vendar pa naslovi ob večini stavb niso navedeni, izpisana je le katastrska občina in številka, pod katero je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo.

Na seznamu tudi Titova rezidenca na Bledu

Na seznamu za prodajo se je med drugim znašla nekdanja Titova rezidenca Vila Bled na Bledu. Vlada za sedem tisočakov mesečno išče novega najemnika, možna je tudi prodaja. Za 15.750 kvadratnih metrov neto površine je izhodiščna cena tri milijone evrov.

Za nekaj manj kot dva milijona evrov se prodaja grad Borl, naprodaj pa je tudi njegova okolica - skupna izhodišča cena je slabih 2,2 milijona evrov. Skupaj torej dobrih sto tisočakov manj kot pred dvema letoma ob zadnji prodaji državnega premoženja.

Za 20,3 milijona evrov stanovanj

Samo ministrstvo za obrambo prodaja za 20,3 milijona evrov stanovanj. In kot pišejo v Delu, je ob mnogih nepremičninah zapisano, da jih vojska ne potrebuje več ali jih trenutno ne potrebuje. Za te nepremičnine najemnine pogosto ne dosegajo 50 evrov mesečno.

Hkrati pa namerava država v Bohinju najeti tisoč kvadratnih metrov velik hotel za izvajanje dejavnosti ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Letošnji strošek naj bi znašal 60.000 evrov. Isto ministrstvo načrtuje tudi najem stavbe v Slovenj Gradcu, v kateri je šola in zanjo odšteti 85.000 evrov najemnine.

Nekateri najemi že dogovorjeni

Vlada nepremičnine tudi oddaja. Ena od zanimivosti, ki so jo objavili v Delu, je oddaja merilne postaje agencije za okolje na Županjih njivah za 20 evrov mesečne najemnine ter oddaja 30 kvadratnih metrov poslovnih prostorov s pripadajočim zemljiščem v eni od stavb psihiatrične bolnišnice v Ormožu za 90 evrov mesečno.

Prostore prav tako oddaja Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, in sicer na 21 lokacijah, ki pa niso opredeljene niti po mestu, katastrski občini ali velikosti. Najemnine znašajo med 66 in 208 evri mesečno, vendar so pogodbe neposredne, kar po poročanju Dela pomeni, da so najemi že dogovorjeni.

Z istim odlokom se odreja tudi nakup 3270 kvadratnih metrov novih pisarn za nemoteno delovanje državnega zbora, letošnji izdatek naj bi znašal 216 tisočakov. Za potrebe državnega zbora je predviden še nakup 1640 kvadratnih metrov parkirišč na Trgu republike, na Erjavčevi cesti in Kongresnem trgu. Za nakup bodo odšteli četrt milijona evrov.