Slika iz leta 1824 prikazuje podeželsko življenje v Suffolku in velja za eno od mojstrovin Johna Constabla, enega največjih angleških krajinskih slikarjev. Slika je dosegla doslej najvišjo ceno za Constableovo delo na dražbi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Doslej je bila umetnina, ki je bila sicer v lasti Carmen Cervera, vdove španskega zbiratelja umetnin Hansa Heinricha Thyseen-Bornemisze, razstavljena v madridski galeriji Thyseen-Bornemisza. Vendar pa se je Cervera odločila sliko prodati na dražbi, saj naj bi nujno potrebovala gotovino. S prodajo je razburila španske strokovnjake na področju umetnosti. Nekdanja miss Španije je sicer sliko najprej pod ugodnimi pogoji ponudila državi, vendar si Španija trenutno ne more privoščiti nakupa Constableove slike.

Član uprave muzeja Thyseen-Bornemisza Norman Rosenthal je v znamenje protesta proti prodaji slike odstopil s položaja, umetniški kritik Francisco Calvo Serraller pa je prodajo opisal kot "strašno izgubo za Španijo".

Slika z naslovom Zapornica je ena izmed šestih mojstrovin, ki prikazujejo pokrajino v Suffolku. Motiv in tehnika slikanja sta v času nastanka umetnine pomenila prelomnico na področju slikarstva.

Slika je tokrat šele drugič v vsej svoji 188-letni zgodovini zamenjala lastnika. Z rekordno ceno se je zavihtela na četrto mesto na lestvici slik starih mojstrov, na kateri so slike razvrščene glede na svojo vrednost. Doslej najvišjo ceno (77 milijonov evrov) je dosegla slika belgijskega slikarja Petra Paula Rubensa Pokol nedolžnih otročičev.