Za Sokliča je bil to šok, na občini pa so pojasnili, da so se tako odločili, ker ne želijo ovirati potencialnega kupca pri skrbnem pregledu. Kot smo že poročali, francoska družba Oberthur Technologies, ki se je resno zanimala za nakup, nezavezujoče ponudbe ni oddala, zato pa je toliko resnejša ponudba, ki je prispela iz Turčije, oddala pa jo je tamkajšnja korporacija Saray iz Ankare. Ta je za nakup ponudila 15,4 milijona evrov, a si dopustila možnost spremembe ponudbe, ko bo opravljen tudi skrbni pregled papirnice. Druga, na razpis prispela ponudba je bila neveljavna, saj ni ustrezala razpisnim pogojem, poslala pa jo je družba Tehnični sistemi iz Bizeljskega.

"Sem kar malo razočaran, saj sem praktično že dobil soglasje sodišča, da stroj štiri lahko oddam v najem novemu podjetju Papirnica Radeče, ki ga je radeška občina v ta namen ustanovila prek Komunale," je pojasnil Soklič. Dodal je, da je že tako nekaj smole v tem, da je turški Saray edini ponudnik, za papirnico pa bi bilo v vsakem primeru bolje, da bi obratovala, saj je tako podjetje avtomatično vredno več. "Če bi ta trenutek prišlo do prevzema, bi realno proizvodnja lahko stekla čez kakšnih osem mesecev, to pomeni marca 2013, vmes pa bo zima in vsi vemo, kako takrat porastejo vsi stroški," je razočaran Soklič. Dodal je, da ima zdaj 15 dni, torej do 17. julija čas, da se odloči, ali bo ponudbo Turkov sprejel ali ne.

A tudi če jo bo, to še ne pomeni nič, saj se lahko skrbni pregled Turkov, zaradi poletnih počitnic, zavleče tja do septembra. "Kaže, da je njihova namera resna, prezgodaj pa je karkoli sklepati in delati zaključke. V vsakem primeru pa bi, če bi se Turki res odločili za nakup, moral ponovno razpisati javno dražbo," je še dejal Soklič. Kot je pojasnil Matjaž Han, pa si občina ni premislila, niti se ne umikajo iz igre. Za zdaj. "Mi si ne moremo privoščiti, da bi zagnali proizvodnjo le za mesec ali dva, potem pa bi nas morebitni novi kupec odslovil. Zato bomo najprej počakali, da Turki opravijo skrbni pregled in se potem odločijo, kaj bodo naredili. Mi jih pri tem pač ne želimo kakor koli ovirati. S Francozi smo bili dejansko vse dogovorjeni in smo poznali njihove pogoje za najem, to pa je za nas zdaj nekaj čisto novega," pojasnjuje odločitev občine Han.