In kako zaman je pred startom upal, da bi vsaj dan minil brez padcev. Dolga ravna cesta, posledično pa verjetno trenutek nezbranosti le enega posameznika je povzročil najbolj množični padec doslej. Začepil je celotno cesto in še obe cestni brežini s kanalom vred. Tisti, ki so se temu izmuznili, niso čakali nikogar. Da bi Fabian Cancellara kot vodilni v rumeni majici v zanj zgodovinskem dnevu kot glasnik karavane poskušal kakor koli v duhu poštene igre upočasniti vodilno skupino, kot je za brata Schleck storil leta 2010, ni bilo niti teoretičnih možnosti. Spredaj je bilo preveč močnih "konjev", ki so se na vse načine trudili, da je razlika ostala.

Kombinacija je bila prav za Brajkoviča najbolj neugodna, ne glede na športni duh. Sprinterjem je bilo pogodu, da je zadaj ostal glavni Mark Cavendish. Avstralska posadka Orica GreenEdge je v polni zasedbi upala na zmago Gossa, ekipa Lotto za tretjo zaporedno Andrea Greipla, ki so ga pred tem tudi pobirali po cesti. Ob tem pa so jim bili trn v peti tudi ubežniki. Američana Zabriskieja so ujeli šele v zadnjem kilometru. Kapitani za generalno (Cadel Evans, ki ga ekipa BMC varno pelje povsem v ospredju vseh čeri, Brad Wigins, oba Korenova kapetana Vincenzo Nibali in Ivan Baso, izkušeni mački Denis Menčov, Andreas Kloden, Levi Leipheimer in Jurgen Van den Broeck) pa so širokih nasmehov sprejeli situacijo.

"Strela" sredi polja je ustavila vse može Astane, zdesetkala je tudi Garmin, Rabobank, Movistar. Tako niti izjemni trud Brajkoviča, ki je bil praktično največ na čelu pri lovu za "konji", niti ogromna pomoč edinega pomočnika Božiča, ob sodelovanju Alejanda Valverdeja, Franka Schlecka, Michela Scarponija in Francoza Piera Rolanda z redkimi pomočniki ni bila dovolj, da bi zmanjšali zaostanek. Ironična pripomba Valverdeja je na mestu: "Ljudje so nori. Mislijo, da se bo vsakdo boril za zmago na Touru." A šef Astane je povzel tudi drugo plat. "To je Tour in s to vrsto etap moramo živeti. Na žalost smo naredili napako, saj so bili vsi v 'trebuhu' skupine ob neprimernem času. Vem, da je težko biti spredaj tako dolgo, a kdor želi visoko razvrstitev, mora to sprejeti in biti spredaj. V prihodnje moramo preprečiti te napake. Jani se danes lahko že odkupi. Želimo biti spredaj," je Giuseppe Martinelli razočaranje obrnil v motivacijo za napad.

In junak dneva? V slogu pregovora, da tam, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Vse je z eno potezo znova postavil v koš Peter Sagan. Z vzdržljivostno hitrostjo je premagal Gossa in Greipla. Mladostniško veselje po tretji zmagi je začinil z novo gesto - gorile. Seveda so vsi slutili, komu je bilo to namenjeno. A Peter Sagan se je spet izvil, da ne bi prizadel Greipla. "To zmago bi poimenoval Hulk," je mladi slovaški Tourminator razložil gesto, vzeto po animiranem filmu z zeleno pošastjo v glavni vlogi.