"Trudimo se, da bi ljudi čim bolje seznanili s solinami in našim krajinskim parkom," pravi direktor Krajinskega parka Strunjan Marko Starman. Strunjanske soline so sicer bistveno manjše od Sečoveljskih solin in obsegajo slabih 20 hektarjev, vendar so prav v celoti operativne in tamkajšnji solinarji po Starmanovih navedbah pridelajo dobro tretjino vse piranske soli.

Kako poteka pobiranje soli v strunjanskih solinah, si že zdaj lahko ogledate, do konca naslednjega leta, ko naj bi v krajinskem parku obnovili tudi dve solinarski hiši, pa bo predstavitev dejavnosti še toliko bolj prijazna za obiskovalce. Sredstva za obnovo in ureditev trajnega informacijskega centra je krajinski park pred tedni dobil od evropskih skladov, nekaj pa bo prispevala tudi naša država. V eni solinarski hišici bo poleg informacijskega centra tudi sedež uprave krajinskega parka, druga solinarska hišica pa bo namenjena predstavitvi solinarske obrti. "Trenutno pripravljamo razpis za izbiro izvajalca," pravi Marko Starman in dodaja, da je nujno, da se uprava čim prej preseli na območje krajinskega parka, saj je lahko le tako vedno v stiku s tamkajšnjimi prebivalci in obiskovalci.

Krajinski park Strunjan zajema celotno območje Strunjanskega polotoka. Poleg strunjanskih solin sta tukaj tudi laguna Stjuža in strunjanski klif ob 200-metrskem pasu morja, ki je razglašen za naravni rezervat. Strunjan pa je zadnja leta znan tudi po zlatem sadežu - kakiju, saj v Strunjanu vsako leto pozno jeseni pripravijo vedno bolje obiskan praznik kakijev.