"Poglavitni razlog je prezadolženost, ki je bolj značilna za moške. Največ osebnih stečajev je na področju Kranja z okolico, sledijo Jesenice in Tržič," razlaga Kersnik.

Osebni stečaji so pri nas mogoči od leta 2008, njihovo skokovito rast pa beležimo v zadnjih letih, ko se je kriza stopnjevala in so ljudje vse pogosteje prihajali v osebne stiske, dolgove. Največji dolžniki na Gorenjskem bi morali vrniti okoli 70.000 evrov, obstajajo pa tudi izjeme z višjimi zneski. Upniki lahko postopku osebnega stečaja tudi ugovarjajo, sodišče pa določi obdobje, ki ne sme biti daljše od petih let, med katerim je dolžnik pod drobnogledom upraviteljev, nato se mu obveznosti odpustijo. Eden gorenjskih izkušenih odvetnikov pa je opozoril, da so stečaji pogosto tudi priložnost, da kdo "izbriše" stare dolgove oziroma se jim povečini izogne. Ključno je namreč to, ali je vzpostavljen ustrezen nadzor nad finančnim poslovanjem občana, ki stečaj predlaga. Navadno namreč ljudje v stečaju uradno nimajo nobenih prihodkov, velikokrat tudi nimajo premoženja v uradnih evidencah - v resnici pa je lahko tudi drugače, če kdo vešče skrije svoje prihodke.

Nobenega dvoma ni, da jo tudi v teh primerih upniki odnesejo slabše, ker je poplačilo vseh dolgov skoraj nemogoče. Nekaj časa je po Gorenjski krožila tudi zgodba o dveh bratih - eden je bil znan in izpostavljen poslovnež, doma z zgornjega konca Gorenjske, drugi pa hud dolžnik. Zato naj bi mu brat kar sam odredil osebni stečaj in vodil vse njegove finance ter tako nadomestil sodno pot. Ironija je v tem, da je kasneje tudi slednji zabredel v hude finančne ter še kakšne težave z državo in organi pregona.