S tem na Morsu odgovarjajo na vprašanja, ki so se po njihovih navedbah pojavila v javnosti ob četrtkovi napovedi premiera Janeza Janše, da bo Slovenija po letu 2014 za pomoč afganistanskim varnostnim silam namenila pol milijona dolarjev oz. 403.200 evrov.

Prioritete pri upravljanju z državo

Janša je slednje napovedal po pogovorih z generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom, ki se je v četrtek mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Po Janševi napovedi so se oglasili v poslanski skupini Pozitivne Slovenije in vlado pozvali, da premisli o svojih prioritetah pri upravljanju z državo.

Na obrambnem ministrstvu so danes pojasnili, da gre pri napovedanem pol milijonu dolarjev za letni finančni prispevek za obdobje od leta 2015 do leta 2017, ki pa bo v primerjavi s stroški, ki jih ima Slovenija na letni ravni v okviru sodelovanja v operaciji Isaf sedaj, znatno nižji. Slovenija za misijo v Afganistanu namreč letno namenja približno 7,5 milijona evrov, so sporočili z Morsa.

Italija, Kanada, Nemčija, Francija in VB z več kot 100 milijoni dolarjev

Kot so še dodali, bo prispevek Slovenije v sklad za vzdržnost in razvoj Afganistanskih varnostnih sil po letu 2014 v primerjavi z najavljenimi prispevki drugih članic Nata med najnižjimi. Razpon doslej najavljenih prispevkov za usposabljanje varnostnih sil v Afganistanu po letu 2014 je od pol milijona dolarjev do približno 250 milijonov dolarjev.

Države, kot so Italija, Kanada, Nemčija, Velika Britanija in Francija, ki so že najavile svoj delež pri vplačilu v sklad, bodo v shemi sodelovale s prispevki prek 100 milijonov dolarjev, so še zapisali na Morsu.