"Ne potrebujemo enotnosti samo znotraj koalicije, temveč večjo povezanost z opozicijo. Z odpiranjem ideoloških tem tega seveda ne bomo dosegli," je pojasnil Erjavec pred današnjim začetkom dvodnevne mednarodne konference Croatia Summit 2012.

Probleme je treba reševati v sodelovanju z opozicijo

"Slovenija je v gospodarskih in finančnih težavah, ni pa povsem jasno, kakšno je stanje v bančnem sistemu. Nimamo se časa igrati z ideološkimi temami, moramo začeti reševati probleme tudi v sodelovanju z opozicijo", je povedal Erjavec. Izpostavil je, da je vladna koalicija koalicija za izhod iz gospodarske krize.

Spomnil je, da bo Slovenija letos potrebovala nekaj več kot milijardo evrov posojil, da bo lahko izpolnila obveznosti iz proračuna, kot so plače, ter obveznosti do pokojninske blagajne, zdravstva in šolstva.

Kot je napovedal, bodo na seji izvršnega odbora DeSUS v torek govorili predvsem o tem, da vlada ne more dobiti podatkov o tem, kakšna posojila sta dajali Nova ljubljanska banka (NLB) in Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

"Želeli bi vedeti, kakšna je situacija v NLB in NKBM"

"Glede na to, da gre za državni banki, ima vlada določeno odgovornost. Iz poročila Banke Slovenije vemo, da so nekatere podjetja, v katerih je bil samo en zaposlen, dobivala tudi po 50 milijonov evrov posojil brez zavarovanj, podjetja pa so danes v stečaju", je spomnil Erjavec.

"Želeli bi vedeti, kakšna je situacija v obeh državnih bankah, saj ne vem, kako ju bomo reševali, če ne vemo, kakšno je stanje v bankah. To je najpomembnejše vprašanje", je izpostavil Erjavec, ki zahteva odgovornost bankirjev, ki so omenjena posojila dajali, in tistih, ki so jih dobili.

"Slovenija ni v težavah samo zaradi globalne gospodarske krize, temveč tudi zaradi tajkunskih zgodb. Mislim, da je čas, da vlada odpre to vprašanje," je sklenil Erjavec.

Na seji stranke o predsedniškem kandidatu, koalicijski pogodbi in pokojninah

Izvršni odbor DeSUS bo sicer na torkovi seji med drugim razpravljal tudi o podpori kandidaturi na predsedniških volitvah, na mizi pa bo imel tudi poročilo o izvajanju koalicijske pogodbe po šestih mesecih dela vlade, so potrdili v stranki.

Pričakovati je, da bo izvršni odbor DeSUS načel razpravo tudi glede pokojnin. Kot je Erjavec že v četrtek povedal, se je z Janšo dogovoril, da bodo koalicijski partnerji na sestanku obravnavali znižanje pokojnin in pregledali, ali je kje prišlo do napake in neupravičenih znižanj. Ministru za delo, družino in socialne zadeve Andreju Vizjaku so tudi naložili, da pripravi pregled znižanj pokojnin, nato se bodo predsedniki koalicijskih strank tudi sestali. Po Erjavčevih ocenah bi to lahko bilo že v ponedeljek.

Na posege v pokojnine sicer posebej opozarja tudi izvršni odbor Mestnega odbora DeSUS v Ljubljani. Med drugim so v sporočilu za javnost navedli, da se odbor ne spušča v vse vidike "neustavnosti vladnega dejanja, ostro pa protestira proti tihi obliki lustracije, ki jo izvaja slovenska vlada na tem področju".

Člani izvršnega odbora DeSUS bodo v torek razpravljali tudi o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti in o državnem premoženjskem holdingu. Vlada predlog zakona o tem še pripravlja, medtem ko je opozicijska Pozitivna Slovenija v četrtek v parlamentarno proceduro vložila svoj predlog zakona.

Izvršni odbor DeSUS bo razpravljal tudi o finančni konsolidaciji stranke, dnevni red pa naj bi razširili še z razpravo o odnosu stranke DeSUS do poslanske skupine.