"Slovenija potrebuje trdno navezo, da bomo vsi Slovenci in Slovenke prispevali k izhodu iz krize," je Zver dejal na današnji novinarski konferenci. Pozval je tudi k politični enotnosti za vnos fiskalnega pravila v ustavo.

Bremena izhoda iz krize je treba pravično porazdeliti

"Smo na točki, ki je po pomembnosti primerljiva s časom izpred dveh desetletij, ko se je Slovenija osamosvajala. Zato je treba strniti vse energije, da izidemo iz krize. Vendar je treba bremena izhoda iz krize pravično porazdeliti," je dejal.

Ćosić: Ali je Milan Zver resnično kandidat stranke SDS?

Slovenija je zdaj po njegovih besedah "pred resnimi odločitvami". Pri tem je spomnil, da bomo še v tem poletju odločali o tem, ali uvesti zlato fiskalno pravilo ali ne. "Upam, da bo do tega prišlo," je dejal. V nasprotnem primeru se po njegovem lahko zgodi, da "pade tisočletni sen imeti samostojno državo".

Politična enotnost in politično soglasje

Ta odločitev je po njegovih besedah zelo pomembna, ker bo vplivala tudi "na mednarodne finance, na bonitetno oceno, na ceno denarja, ki ga bo morala Slovenja še pridobivati v naslednjih letih". Poziva k politični enotnosti in političnem soglasju za vnos fiskalnega pravila v ustavo.

Ekonomsko področje je v današnjih časih tisto, ki določa, ali je država suverena ali ne, je poudaril. To suverenost lahko izgubijo tudi velike države, je opozoril.

Čas je za enotnost - tudi v dejanjih

Izrazil je upanje, da se Sloveniji to ne bo zgodilo. "Čas za enotnost je zdaj ne le v besedah, ampak tudi v dejanjih," je opozoril.

Podobno meni tudi njegov protikandidat na letošnjih predsedniških volitvah Borut Pahor. Kakor je v članku za tiskano izdajo Dnevnika zapisala novinarka Anita Andrenšek, bo povezovalnost eden najmočnejših adutov njegove volilne kampanje: "Razklanost nas omejuje, povezanost navdihuje. Problem ni v naši različnosti, ta je normalna, problem je razklanost. Slednja prinaša, da ideološki in drugi predsodki postanejo tako močni, da na oči razuma padejo zavese, nato pa stvari namesto premišljenih odločitev vodijo emocije."

Odločitev glede izbrisanih je "neprijetna za Slovenijo"

Glede odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih pa pravi, da je ta "neprijetna za Slovenijo". "Vsi skupaj moramo zdaj temeljito premisliti o tem. Slovenska politika bi se tu lahko poenotila in našla skupno stališče," je dejal.

Podporo Zveru kot kandidatu za predsednika države so na današnji novinarski konferenci izrazili tudi znanstvenik Anton Jeglič, kardiologinja Metka Zorc in direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič.