Poslanka SDS Eva Irgl je uvodoma proceduralno predlagala, da obravnavo te točke preložijo na eno od naslednjih sej komisije, ker nimajo slovenskega prevoda odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Za sejo so namreč poslanci dobili le novinarske članke o vprašanju izbrisanih. Irglova je sicer pojasnila, da ne nasprotuje razpravi o tem vprašanju, vendar se ji zdi prav, da imajo na mizi tudi odločitev sodišča, če se seznanjajo z njo in ne zgolj novinarskih člankov.

Majda Potrata (SD) se je strinjala, da bi bilo dobro imeti odločbo sodišča. Ker pa je pri nas uradni jezik slovenščina, je po njenem mnenju prav, da predsednica komisije ni priložila odločbe v angleščini. Kljub temu lahko komisija v tem trenutku opravi obravnavo, je ocenila Potrata.

Vonta je pojasnila, da prevod odločbe sodišča v slovenščino pripravljajo na državnem pravobranilstvu. Po njenem mnenju je prav, da o tem razpravljajo. Glede na to, da odločitev sodišča komentirajo najvišji politični predstavniki, lahko o tem razpravljajo tudi poslanci, je poudarila Vonta. Proceduralnega predloga poslanke SDS pa ni želela dati na glasovanje.

Gorenak svetoval Vonti: Umirite se, da boste lažje živeli

V razpravo se je nato vmešal minister Gorenak, ki pa ga zaradi izklopljenega mikrofona ni bilo mogoča slišati. Vonta ga je opozorila, da nima besede, vendar je minister nadaljeval z razpravo.

"Tega si jaz kot predsednica te komisije ne bom dovolila, da bo meni minister govoril, naj se umirim, da bom lažje živela. Zato bom sejo prekinila in jo nadaljevala kdaj drugič," je dejala Vonta. "Prosim pa tudi vas, da se, ne zaradi vašega zdravja, ampak zaradi zdravja vseh nas in vseh državljanov Slovenije in izbrisanih malce povprašate po svojem ravnanju in izjavah, ki so skrajno nedopustne in neprimerne, za ministra pa sploh," je dodala.

Ob tem je Gorenaka spomnila, da ni več opozicijski poslanec, in ga opozorila, "pokažite malo spoštovanja do kogarkoli, razen do sebe".

Evropsko sodišče za človekove pravice je med drugim razsodilo, da je Slovenija šestim izbrisanim za nepremoženjsko škodo dolžna izplačati po 20.000 evrov odškodnine.

Preberite še:

Gorenak o izbrisanih: "Razlika je v tem, kako in s kašno hitrostjo vidimo uresničevanje odločbe"

"Pri izbrisanih gre v večini za špekulante, so pa vmes posamezniki, ki so jim bile narejene krivice"