"V zadnjih letih so atleti afro-karibskega ter afro-ameriškega porekla dominirali. Gre za dejstvo, o katerem se v preteklosti ni prav veliko razpravljalo. V ZDA je to tabu tema, a tako je. Le zakaj ne bi o tem razglabljali,“ se sprašuje olimpijski šampion in televizijski komentator za BBC Michael Johnson.

Na zadnji olimpijadi v Pekingu so v teku na 100 metrov nastopili trije Jamajčani, dva sta bila iz Trinidada inTobaga, dva iz ZDA, eden pa je bil Nizozemec rojen na karibskem otočju Curacao. Prav vsi naj bi bili potomci sužnjev. "Prav zdaj potekajo raziskave, s katerimi skušajo ugotoviti, kako zelo na atletske sposobnosti temnopoltih sprinterjev vplivajo geni suženjskih prednikov,“ pojasnjuje Johnson.

Preživetje najmočnejših

Nekateri znanstveniki verjamejo, da sta kombinaciji selektivne reje sužnjev in grozovitih pogojev pripeljala do današnjih atletov, ki dosegajo rekordne rezultate. Afriški sužnji so morali iti skozi strog selektivni proces, le najmočnejši pa so se nato tudi vkrcali na ladje, ki so plule proti obema Amerikama.

Pri tem je izredno zanimivo, da je najzahtevnejše potovanje predstavljalo tisto na Jamajko, ki je veljala za zadnjo postajo suženjske poti. Na enem izmed potovanj na omenjeno karibsko otočje leta 1732 je življenje izgubilo kar 96 odstotkov vseh sužnjev. Od 170 jih je popotovanje preživelo le šest.

"Na suženjskih ladjah je primanjkovalo kisika, zato se je moral vsak posameznik znajti po svoje in storiti vse, da je preživel,“ ve povedati jamajška genetičarka Rachel Irving, z njo pa se strinja tudi zdravnik jamajške olimpijske reprezentance Herb Elliott. "Le najagresivnejši in najbolj neustrašni sužnji so preživeli pot do Jamajke.“

Superiorni atletski gen

Da teorija le ni iz trte izvita, je z DNK testom dokazal tudi Johnson, ki je dobil potrditev, da njegovi predniki prihajajo prav iz Zahodne Afrike. "Vse svoje življenje sem verjel, da sem postal odličen atlet zaradi svoje odločnosti, a skoraj nemogoče je ne verjeti, da k temu ni prispevalo tudi dejstvo, da sem potomec sužnjev. Morda se sliši še tako grozno, a to, da smo potomci sužnjev, nam je dejansko koristilo. Verjamem, da je v nas superiorni atletski gen," trdi Johnson, ki brez kančka dvoma napoveduje, da bodo tudi letos medalje na kratkih progah odšle v roke temnopoltim sprinterjem onkraj Atlantika.