Kljub temu, da Türkovo kandidaturo za zdaj podpira pet političnih strank, poleg največje parlamentarne Pozitivne Slovenije še štiri zunajparlamentarne, se bo v vnovični boj za predsedniški stolček podal – tako kot pred petimi leti – s podpisi državljanov. Zato tudi ne more biti formalni kandidat politične stranke, so nam včeraj pojasnili v uradu predsednika republike.

Pahor je pred časom omenjal, da bi lahko kandidaturo vložil s 10 podpisi poslancev stranke SD, toliko jih namreč šteje njihova poslanska skupina in je natanko toliko, kolikor za vložitev kandidature zahteva zakon o volitvah predsednika republike. A uporaba te možnosti bi bila smiselna v primeru, če se predsedstvo SD včeraj zanj ne bi odločilo. Nasprotno, po Lukšičevih besedah so člani Pahorja potrdili z veliko večino glasov (26 za in eden proti). "Za kandidaturo ne stoji samo predsedstvo, temveč so ga kot kandidata evidentirale vse območne organizacije stranke," je včeraj dejal predsednik stranke Igor Lukšič. In povabil "vso slovensko javnost, vse vplivne posameznike, vsa združenja, da se pridružijo in podprejo našega kandidata".

Predsedniški kandidat Socialnih demokratov je Borut Pahor

Pahor je odločitev predsedstva sprejel s ponosom in obenem ocenil, da je šlo za stvar, ki bi stranko zlahka razklala, saj so bila mnenja znotraj stranke glede njegove kandidature precej različna. Povezovalnost bo, sodeč po Pahorjevih včerajšnjih besedah, eden najmočnejših adutov njegove volilne kampanje: "Razklanost nas omejuje, povezanost navdihuje. Problem ni v naši različnosti, ta je normalna, problem je razklanost. Slednja prinaša, da ideološki in drugi predsodki postanejo tako močni, da na oči razuma padejo zavese, nato pa stvari namesto premišljenih odločitev vodijo emocije."

Za vložitev kandidature mora tako Pahor zbrati podpise najmanj treh poslancev ali 3000 državljanov. Zakon pa dopušča tudi možnost skupne kandidature dveh ali več strank, a po ocenah Pahorjevega volilnega štaba ta možnost vsaj za zdaj ni preveč verjetna.

Jeretič: Poteza SD, da bo njihov predsedniški kandidat Pahor, je pričakovana in tudi pametna

Lahko pa Pahor še vedno računa (vsaj) na načelno podporo strank DeSUS ali Državljanske liste (DL), v obeh se namreč še vedno odločajo, komu bi namenili podporo. V prvi bo razprava o tem po besedah generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča odprta na izvršnem odboru stranke naslednji torek, predsednik stranke Karl Erjavec pa je dodal, da se bodo o podpori odločili šele, ko bodo vložene kandidature. O podpori kateremu od sedaj najavljenih kandidatov ali morebiti najavi svojega, naj bi naslednji teden razpravljali tudi znotraj Državljanske liste.

Spomnimo, Pahor je nedavno obiskal Erjavca in ga skušal prepričati v podporo stranke DeSUS, del njenega članstva namreč želi na mestu predsednika še naprej videti Türka. Predsednik DL Gregor Virant pa je v javnosti že večkrat dejal, da osebno podpira Pahorja.

Po dosedanjih napovedih se bodo na predsedniških volitvah poleg omenjenih za to mesto se potegovali še Milan Zver, Zmago Jelinčič in Marko Kožar.