Na prodaj je namreč samo polovica hiše, ki je v lasti Cekute in je ocenjena na 481.400 evrov, medtem ko je druga polovice last njegove nekdanje žene, ki pa tam že dolgo ne živi več. Glede na to, da je bila včeraj na okrajnem sodišču v Celju šele prva javna dražba, je bilo za pričakovati, da kupcev ne bo oziroma da varščine ne bo vplačal nihče. Praksa je namreč, da tisti, ki se ukvarjajo z nakupi tovrstnih nepremičnih, vedno počakajo na drugo ali pa vsaj na tretjo dražbo. Na drugi dražbi se namreč po navadi nepremičnina ponudi po približno 20 ali 25 odstotkov nižji ceni. Na tretji in vseh kasnejših dražbah se cena nepremične še dodatno zniža, ne sme pa biti nižja od polovice izklicne cene.

Hiša v Prekorju pri Celju se je na dražbi znašla zato, ker je Cekuta dolžan 16.789,34 evra. Iz sodne odredbe je razvidno, da so upniki Komercialna banka Triglav v stečaju, Zavarovalnica Triglav, NLB Ljubljana in mladoletni otrok, ki mu pripada preživnina. Glede na to, da je Cekuta lastnik 481.400 evrov vredne polovice objekta s pripadajočo okolico, se zdi marsikomu malce nenavadno, da ni zmogel odšteti dobrih 16 tisočakov in se izogniti težavam, toda poučeni trdijo, da se je Cekutova denarnica zaradi življenja na veliki nogi spraznila in da ima dolgove tudi drugje. Sicer pa se je njegova hiša, v kateri živi z mlado prijateljico, ponujala na dražbi že pred leti, največje upnice pa so bile različne banke iz Slovenije in tujine.

Jure Cekuta nam je včeraj dejal, da bi lahko poplačal terjatve in ustavil dražbo, če bi mu drugi vrnili tisto, kar so mu dolžni. "Komercialna banka Triglav je pred leti zasegla hipoteko nad ciklusom desetih umetniških del z uradno cenitvijo, nato pa je kasneje še enkrat uveljavljala terjatev iz istega naslova. Gre torej za terjatev, ki je zdaj predmet dražbe. Verjel sem, da sem dolg poplačal, a očitno gre za kriminal, ki ga ne morem dokazati. Umetniška dela, s katerimi sem poravnal svoj dolg, so šla bog ve kam, jaz pa sem ostal žrtev dvojnega plačila," je pojasnil Cekuta, ki je sicer zelo nejevoljen, kadar se v javnosti omenja, da je njegova hiša v Prekorjih iz leta 1991 vila.

"Objekt ni vila, temveč galerija z ateljejem, ki je ves čas služila kulturnemu poslanstvu. Zgradil sem jo z lastnimi sredstvi, s trdim delom in odrekanji. Sicer pa sem prepričan, da se uradni postopki odpirajo po potrebi, ko so medijsko zanimivi, in sicer zgolj zato, da se lahko tisti, ki v sebi nosijo negativno energijo, naslajajo nad mojo nesrečo in uživajo," je še povedal Cekuta.